Klimplanten hebben speciale klimorganen zoals hechtwortels klimop of ranken druif. Een roos heeft geen klimorganen en is dus feitelijk geen klimroos, maar een leiroos.

Toepassing leirozen

De lange takken van leirozen laten zich beter aanbinden naarmate ze soepeler zijn. Een goed leidbare roos is de zachtroze ‘New Dawn’. Ook omdat de takken een flinke lengte bereiken 4 meter of meer, is deze roos geschikt voor een rozen boog, langs een dakgoot of aan een pergola.

Veel leirozen worden echter niet hoger langer dan 3 à 4 meter. Dat maakt ze geschikt om aan een vrijstaand klimornament toe te passen, bijvoorbeeld de dieprode Tradition 95 en de lichtroze Kir Royal.
Van trosrozen en grootbloemige rozen bestaan soms ook leivormen. Voorbeelden zijn de witbloeiende ‘Climbing Schneewittchen’ en de gele grootbloemige roos ‘Climbing Goldmarie’.

Bekijk de instructiefilm klimrozen snoeien >>

Treurrozen

Ook leirozen worden wel op stam gekweekt. Ze hebben een elegante kroon met afhangende takken. ‘New Dawn’ is prachtig als treurroos.

Tip: Veel leirozen bloeien door, maar niet allemaal. De roze ‘Dorothy Perkins’ 6 m en ‘American Pillar’ 3 m bijvoorbeeld, bloeien eenmaal, zéér uitbundig.

Ramblers

Toepassing leirozenDe sterkst groeiende leirozen zijn zogeheten ‘ramblers’. Ze hebben veel ruimte nodig vanwege hun enorme groeikracht en bloeien eenmaal zeer uitbundig. De bloemen zijn kleiner dan van leirozen. Ze komen goed tot hun recht als de bloemtakken als een waterval omlaag hangen. Een flinke pergola, het dak van een schuurtje of een kalende boom zijn ideaal. Met hun stekelige, slappe takken kunnen ze zich in een boom of struik enigszins omhoog werken, maar aanbinden is nodig.

Voorbeelden van ramblers

Bekende voorbeelden zijn de witte ‘Bobbie James’ geur, 10 m, ‘Kiftsgate’ geur, bottels, 12 m en ‘Seagull’ halfgevuld, geur, 6 m.
De violetkleurige ‘Veilchenblau’ 5 m is vrijwel stekelloos, een voordeel bij het snoeien dunnen.
Soms bloeien jonge leirozen en ramblers slecht. Geef ze de eerste jaren de tijd om te groeien zonder snoei, zodat ze een flink gewas ontwikkelen. Een goede bloei zal het gevolg zijn.

Lees meer  De onsterfelijkheidsplant Jiaogulan Garden van Easy Plant

Redactie www.colour-your-life.nl

 

Lees ook:
Meer over rozen
Meer over beplanting
Alles over fruit
Voor de kids
Tuinplezier met kids