Een takje tijm in het eten, muntblaadjes in de thee en een bosje lavendel in de linnenkast. Kruiden uit eigen tuin dat is puur genieten!

Smaakmakers

Verse kruiden uit eigen tuin zijn gezond en vooral erg lekker. Bovendien zijn ze rijk aan voedingsstoffen. Het is handig als de kruiden vlak bij de keuken te vinden zijn: in een minikruidentuin, in de border of in een verzameling potten. Dat maakt het makkelijk om tijdens het koken even wat geurige, verse kruiden te plukken. Pure luxe, die begint in het vroege voorjaar en voortduurt tot in het najaar. Van wintergroene kruiden, zoals bieslook, rozemarijn en tijm, kun je zelfs het hele jaar door oogsten.

Theetuin

Water koken, een takje uit de tuin erbij en dan genieten van een geurige kop thee… Munt en citroenmelisse zijn bijvoorbeeld heel geschikt om lekkere, zomerse thee van te maken. Veel kruiden worden ook als thee gebruikt om hun geneeskrachtige werking.

Kruidenboeket

Als ’s zomers de kruiden weelderig groeien, hoeft het gebruik niet beperkt te blijven tot culinaire doeleinden. Pluk eens een geurend kruidenboeket leuk om cadeau te geven of maak een kruidenkrans. Met verse kruiden kun je ook de buitentafel prachtig aankleden voor een zomers diner, bijvoorbeeld met rozemarijnkransjes om de servetten.

Zomergeur

Kruiden drogen is dé manier om de geur van de zomer nog even vast te houden. Geschikte kruiden zijn lavendel, rozemarijn, munt, citroenmelisse, tijm en salie. Pluk ze op een droge dag en hang de takjes in bosjes te drogen. Als ze droog zijn, kun je de bloempjes en blaadjes van de takjes halen en mengen tot een potpourri. Vul hiermee een kom voor in de slaapkamer of zakjes voor in de linnenkast. Stop ook eens wat gedroogde kruiden in een kussen op de bank. De geur komt vrij als je er tegenaan gaat zitten.

Kruiden uit eigen tuin
1 Lavendel-Lavandula angustifolia 2 Citroenmelisse-Melissa officinalis 3 Hysop- Hyssopus officinalis
4
Lavas-maggikruid-Levisticum officinale 5 Bieslook-Allium schoenoprasum

Redactie: Colour Your Life

Lees ook:
Meer over kruiden
Tuinfilmpjes op Tuinen Tv
De moestuin
Tuin- en buitenleven activiteiten bezoeken
Tips voor tuinonderhoud

Lees meer  Aardbeien uit eigen tuin