Hoezo kuipplanten?

De naam ‘kuipplant’ is eigenlijk misleidend. Veel mensen denken dat alle planten die in een pot staan tot de kuipplanten behoren, maar dat is niet zo. Kuipplanten zijn niet-winterharde planten die oorspronkelijk uit subtropische gebieden komen. Omdat deze planten alleen in de zomer buiten kunnen staan, worden ze in een pot of bak geplant zodat ze in de herfst gemakkelijk naar binnen kunnen worden gebracht. Vandaar de naam kuipplant.

De meeste kuipplanten houden van volle zon. Een uitzondering is de fuchsia – wellicht de makkelijkste kuipplant – die liever in de halfschaduw staat, omdat het blad anders te snel verbrandt. Maar soorten als Oleander, Agapanthus, Lantana en Brugmansia bloeien het best op een zonnige plek, net als de Bougainvillea met zijn uitbundige bloei.

Callistemon

De grappige rode meeldraden zijn het eerste wat opvalt aan Callistemon, die niet voor niets lampenpoetser heet. De bloem heeft wel kleine kelk- en kroonbladeren maar die vallen al snel of zodat de ‘ragers’ overblijven. Callistemon bloeit rijk en is vrij stevig, zodat de plant ook op een wat winderig balkon kan staan. Hij is geen grote drinker, maar houdt wel van een zonnige plek en iets zure grond. U kunt de lampenpoetser tot laat in de herfst buiten laten staan, want hij verdraagt enkele graden vorst. Daarna koel en licht overwinteren.

subtropisch,

Abutilon

Deze populaire kuipplant is in veel verschillende kleuren en bloemvormen verkrijgbaar, meestal met klokvormige bloemen in zachtoranje, rood, wit of juist helgeel. Op de foto ziet u een vorm van Abutilon megapotamicum met toegeknepen bloemen. Deze wordt ook wel ‘Belgische vlag’ genoemd vanwege zijn kleurencombinatie van rood en geel, met zwarte meeldraden. Verhuis een Abutilon begin oktober naar een lichte overwinteringsplek waar het ongeveer 10 graden is. Kleine exemplaren kunnen in de huiskamer overwinteren, al hebben ze daar snel last van witte vlieg. Snoei in de herfst of in het voorjaar.

Lees meer  Gerbera als kamerplant

Abutilon, subtropisch

Overwinteren

Wie een kuipplant zoals Abutilon, oleander, Callistemon of Brugmansia aanschaft, moet er rekening mee houden dat de plant binnen moet overwinteren. Niet alle planten stellen aan die winterberging dezelfde eisen. Bladverliezen planten mogen donker staan, planten die hun blad houden, hebben licht nodig. De ruimte mag niet te koud zijn, maar zeker ook niet te warm. Ideaal is een lichte, luchtige plek waar de temperatuur zo rond de 5 tot 8 graden schommelt. Wie over een kas of serre beschikt, kan hier uitstekend kuipplanten overwinteren. Soms kunt u ook bij een kwekerij in de buurt uw kuipplanten tegen betaling een winterstalling met verzorging geven.
Kuipplanten zijn troetelkindjes, maar de voldoening is groot wanneer het lukt om de plant elk jaar gezond en wel door de winter te krijgen. De plant wordt groter, bloeit rijker en draagt zo bij aan die heerlijke zonnige, mediterrane sfeer in de tuin.

Lees ook:
Meer over beplanting
Hulp nodig in de tuin? Vraag een gratis offerte aan
Tuinkalender van deze maand
Snoeien