De toverheester leucothoe wordt ook wel druifheide genoemd en zorgt voor veel kleur in de najaarstuin. Deze groenblijvende, winterharde heester kent vele kleuren van de regenboog: groen, crème, lichtgeel, roze, rood en paars.

 

Over de leucothoe

Leucothoe is lid van de heifamilie en is zowel ‘groen’blijvend als winterhard. Dat betekent dat je de hele winter kunt genieten van de kleurenpracht van deze heester. De blaadjes verkleuren namelijk wel, maar vallen niet af! In mei vormt de toverheester kleine roze of witte bloemen.

Verschillende soorten en veelzijdige toepassing

Naast de kleur van de toverheester varieert ook de planthoogte, van dertig centimeter tot wel een meter. Dat maakt ze geschikt als lage bodembedekker (bijvoorbeeld leucothoe ‘Zeblid’) maar ook als hogere borderplant zoals Leucothoe ‘Walteri’.

Er is ook een gekrulde variant, de Axillaris ‘Curly Red’, een compacte, wintergroene struik met opgerolde bladeren. Deze struik is ongeveer 60 tot 70 cm hoog.

Verzorging

  • Gouden regel: hoe meer zon de plant krijgt des te mooier is het gekleurde blad.
  • Zet de plant in vochtige, goed doorlatende zure grond.
  • Ook in potten mag je de kluit van de heester ligt vochtig houden, zeker als de plant op een zonnig plekje staat.
  • Snoeien kun je het beste doen na de bloei in de maand juni. Leuke bijkomstigheid is dat het nieuwe blad dan prachtig rood is.

Combinatie tip

Combineer de toverheester bijvoorbeeld met skimmia en de sneeuwbal en je hebt een prachtig wintertrio. Leucothoe is vooral bekend dankzij de prachtige herfstkleuring.

Lees ook – Tuinplanten die in de herfst bloeien

Lees ook – Herfstbloeiende vaste planten

Lees hier meer over de verschillende besheesters in de najaarstuin>>

Lees meer  Bloembollen planten in het najaar