De lidcactus, ook bekend als de kerstcactus en Schlumbergera, heeft platte bladeren als geschakelde vingerkootjes met gebogen stekeltjes en bloeit van nature in de winter. De lidcactus behoort tot de Succulenten

Dan produceert de plant paarse, rode, witte, oranje of roze bloemetjes. Grote kans dus dat je rond Kerstmis geniet van deze kleuren.

Lang genieten

Als je goed voor de lidcactus zorgt kan de plant wel 20 tot 30 jaar oud worden. De afhangende stengels van de plant kunnen wel 60 centimeter lang worden, dus zet de plant hoog genoeg. Zitten er bloemknopjes aan? Verplaats de plant dan niet meer, want hij houdt niet van verandering en laat dan zijn bloemknoppen vallen.

Lidcactus, schlumbergera, kerstcactus, bloeit in de winter

Lidcactus verzorgen

De lidcactus prefereert een koele plek, het liefst niet warmer dan 15 °C maar kan licht goed verdragen. Een bloem bloeit ongeveer zeven dagen. Verwijder de uitgebloeide bloemen regelmatig, dat stimuleert de plant om andere bloemknoppen uit te laten groeien. Tijdens de bloei geef je de plant een keer per week water en haal je af en toe oude bloemetjes weg.

De lidcactus vrolijkt ieder interieur op in de winter

Verzorging na de bloei

Na de bloei wil de lidcactus even rust en heeft hij in augustus, september een maand volledige droogte nodig en wat minder licht. Daarna verlangt de plant weer wat water en plantenvoeding en zal hij opnieuw bloeien in november. Je hem na de bloei verhuizen naar het terras of balkon, maar zorg dat de plant geen direct zonlicht krijgt in de zomer.

Lees ook: Cactus verzorgen

Lees meer  Lavendel snoeien