Een frisgroene woonomgeving geeft een gezond en aangenaam gevoel. Door planten tegen een schutting of draadscherm te laten groeien kun je een natuurlijke erfafscheiding met privacy creëren. Er zijn veel soorten (klim)planten die geschikt zijn om als groene schutting te gebruiken. In je keuze kun je rekening houden of de plant winterhard en groenblijvend is.

Klimop

De naam zegt het eigenlijk al: de Klimop klimt graag ergens tegenop. De populaire winterharde klimplant is groenblijvend en kan je schutting al na twee seizoenen laten dichtgroeien. Naast klimop met volledig groene bladeren zijn er ook soorten met geel- of witbonte bladeren.

Klimop, klimplant,

Klimhortensia

Wanneer je een tuin hebt op de noord- of oostkant kun je een Klimhortensia laten groeien. De bladverliezende plant stelt weinig eisen, groeit op vrijwel iedere bodemsoort en houdt van een schaduwrijke plaats. In juni en juli bloeien er prachtige witte schermbloemen tegen de struik.

Klimhortensia

Rhododendron

Wil je graag een lage en kleurrijke haag als erfafscheiding, dan kun je denken aan bijvoorbeeld Rhododendrons. De wintergroene heester hoeft weinig, en soms zelfs niet, gesnoeid te worden en er zijn prachtige bloemkleuren zoals roze, paars, rood, blauw en wit. De bloei is afhankelijk van het soort en hij bloeit tussen eind april en eind juni.

Rhododendron

Coniferen

Coniferen zijn wintergroen en zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. De hoogtes kunnen verschillen tussen de 60 cm en 8 meter. Het fijne aan coniferen is dat het vaak snelle groeiers zijn. Ze groeien maar liefst 30-40 cm per jaar. Wanneer de coniferen de voor jouw ideale hoogte hebben bereikt is het enkel een kwestie van tweejaarlijks bijsnoeien in mei en september.

Conifeer

Kant- en klare hagen

Wil je liever niet wachten tot de schutting is dichtgegroeid dan kun je ook kiezen voor kant-en-klare hagen. Deze paneelhagen zijn vaak al verkrijgbaar in hoogtes tussen 1 meter en 2,20 meter. De handige oplossing bestaat uit een vorm van een volgroeide groene dichte haag op frame en biedt daardoor direct privacy.

Lees meer  Speelse stadstuin