Na de lange, hete zomer heeft het gazon in het najaar net wat meer aandacht nodig. Geef het een laatste oppepper en maak je gazon winterklaar, zodat het sterk de koude maanden in gaat.

De lange, droge zomer heeft zijn sporen nagelaten. Op heel veel plekken werd het gras geel en droog. Gelukkig zijn grasplantjes sterk en in de regel herstelt het gazon weer zodra het gaat regenen. Als ook na een periode met veel regen (of veel sproeien) het gras niet meer groen wordt, dan is het dood en dien je de grasmat te vervangen. Wat veel vaker voorkomt is dat bepaalde plekken in het gazon dood zijn. Aan het begin van de herfst kun je die plekken nog opnieuw inzaaien. Geef wel regelmatig water zodat het graszaad de kans krijgt om te kiemen. Daarna is het tijd om je gazon winterklaar te maken.

Gaatjes prikken

Kale plekken ontstaan ook wanneer er veel over het gras wordt gelopen. De grond wordt door die belasting steeds compacter. Het gevolg is dat er minder lucht bij de wortels van het gras kan komen, waardoor de wortels af kunnen sterven en het taaiere onkruid juist oprukt.
Het vroege najaar is een uitstekend moment om het gazon te beluchten.

Kies bij voorkeur een dag uit na een periode van regen, zodat de ondergrond zacht is en zich makkelijker laat bewerken. Prik met een spitvork gaatjes van ongeveer 15 cm diep in het gazon en houd steeds een afstand van ongeveer 15 cm aan. Er bestaan ook schoenen met spijkers waarmee je het gazon kunt beluchten; bij een groot gazon kun je ervoor kiezen om een elektrische gazonbeluchter te gebruiken. Deze is voorzien van een rol met verende pinnetjes die mos en maaisel uitkammen en gaatjes in de bodem prikken, zodat er weer lucht bij de wortels kan komen.

Lees meer  Besheesters in de najaarstuin

Viltlaag verwijderen

Na verloop van tijd kan zich onder in de grasmat een viltlaag opbouwen van dood gras, maairesten en mos. Als deze laag dikker wordt dan een paar centimeter remt hij de groei van het gras omdat hij licht, water en meststoffen tegenhoudt. Ook kunnen er ziekten en plagen in schuilen. In de herfst is het verticuteren een van de belangrijkste gazonklussen om je gazon winterklaar te maken, omdat het de viltlaag verwijdert. Meestal gebeurt dit door de hele grasmat stevig door te kammen met een speciale verticuteerhark (voorzien van scherpe, snijdende punten).

Voor grotere gazons kun je een verticuteermachine gebruiken; doordat de messen hiervan in de bodem snijden, wordt de grond meteen
ook belucht. Loop na het verticuteren nog een keer met de maaier, liefst met opvangbak, over het gazon om de laatste losse restjes te verwijderen en oneffenheden uit te vlakken. Zaai eventuele dunne plekken in het gras wat bij met een graszaadmengsel dat past bij je gazon en gebruiksdoel, bijvoorbeeld een mengsel voor schaduw of voor een speelgazon. Zaai ongeveer twee handjes graszaad per vierkante meter gazon.

Toplaagje strooien

Het laatste onderdeel om je gazon winterklaar te maken is het aanbrengen van een dun toplaagje. Dit verbetert de structuur van de grond en vlakt kleine oneffenheden in de grasmat uit. Gebruik voor het afstrooien een licht grondmengsel, bijvoorbeeld een mengsel van gelijke delen potgrond en scherp zand of maak een speciaal strooimengsel van één deel bladaarde, vier delen leemgrond en vier delen scherp zand. Op zware grondenverhoog je het aandeel zand, terwijl je op zandgrond juist meer bladaarde toevoegt. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over het gazon: strooi het luchtig uit en hark het vervolgens met een bladhark gelijkmatig tussen de grassprieten.

Gebruik van voeding

Gebruik een speciale herfstmest als je het gras nog laat in het jaar wil voeden. Die bevat minder stikstof (N) en meer kalium (K); kalium stimuleert de groei van de wortels en niet van het blad. Ook kun je organische gazonmest gebruiken.

Lees meer  Vaste planten in de winter

Zo is je gazon winterklaar

Na deze klusjes gaat je gazon sterk de winter in. Maaien hoeft voorlopig niet meer en sproeien ook niet. Het enige wat er de komende maanden wel moet gebeuren is het wegharken van afgevallen blad. Doe dat consequent. Loop niet over het gazon als het straks gaat vriezen en sneeuwen.

Dit artikel is eerder verschenen in Tuinseizoen oktober 2018. Bestel hier jouw exemplaar.