Mos is ook natuur, maar de meeste mensen hebben toch liever een gazon zonder. Bij mos in het gazon zijn er verschillende methodes om dit te verwijderen. Veel beter nog  is het om mos in het gazon te voorkomen, waarbij het geheim in de kracht van het gras zit. 

Wat is mos

Mossen zijn sporenplanten, meestal groen van kleur, die dicht op elkaar groeien.  Door hun dichtheid lijkt het soms of er sprake is van één plant, terwijl het in werkelijkheid om vele plantjes gaat. Doordat mos zelf erg klein is, voelt het zich prettig op plaatsen waar de grond niet volledig is begroeid, zodat het nog wat licht en lucht kan bemachtigen. Het zijn vaak de schaduwrijke en voedselarme plekken, waarop veel andere planten niet goed gedijen. Daarbij geeft mos de voorkeur aan vochtige grond.

mos, gazon, mosvorming, tuinen.nl, mos in het gazon

Mos in het gazon tegengaan

Mos komt in het gazon vooral voor op plekken waar het gras geen dichte mat vormt doordat omstandigheden niet optimaal zijn. Factoren die een rol kunnen spelen zijn:

  • Zorg ervoor dat je gras niet te kort maait. Behalve dat zeer kort gras slecht is voor je gazon geef je ook mos meer kans. In de winter kun je het gras beter langer laten. Stel bij de laatste maaibeurt in oktober de messen van de grasmaaier daarom wat hoger af, op zo’n 4 – 5 cm hoogte. Hierdoor is er minder ruimte voor mos om licht te vangen.
  • Ook groeit het gras minder goed wanneer de grond te zuur is, mos heeft immers een voorkeur voor grond met een lage pH-waarde. Houd de pH-waarde van de bodem daarom goed op peil, een gezonde pH-waarde voor gras ligt tussen de 5,5 – 6,5. Door externe invloeden als zure regen kan de pH-waarde dalen en wordt de grond opnieuw zuurder. In dat geval kun je met behulp van kalk de pH-waarde omhoog krijgen.
  • Naast de zuurgraad kunnen vocht en licht van invloed zijn. Bij een verdichte grond zal de afwatering slecht zijn, een vochtige grond stimuleert de groei van mos. Prik in zulke gevallen met een prikrol of spitvork gaatjes in de grond en strooi daar scherp zand in. Dit bevordert de afwatering.
  • Wanneer je gazon plekken heeft die minder in de zon liggen, kun je dit oplossen door een gazonmengsel voor schaduw te gebruiken.
  • Een gezond, goed groeiend gazon heeft grond nodig die voldoende voedzaam is. Gebruik daarom bij voorkeur een organische gazonmest, met een langdurende werking zodat je een gelijkmatige groei krijgt.
  • Voordat het gazon de winter in gaat, kun je er gecomposteerde kokosnootvezels over strooien. Mos kan zich hierop niet hechten, waardoor het ook in de winter geen kans krijgt om zich in je gazon te vestigen.
Lees meer  Gezond gras

mos verwijder, mos in het gazon, verticuteren, mosvorming, tuinen.nl

Mos verwijderen uit het gazon

Wanneer je eenmaal mos in het gazon hebt, kun je dit verwijderen door het gazon te verticuteren, wat sowieso een weldaad is voor je gazon. Met het verticuteren trek je de laag mos en oude grasresten uit je gazon. Naast het verwijderen van mos, belucht je daarmee tegelijkertijd het gazon waardoor water en voedingsstoffen de wortels beter kunnen bereiken. Het gras zal hierdoor beter groeien wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat het de strijd tegen mos beter aankan. Verticuteren kun je het beste in april en in september-oktober doen.

Wanneer je veel last hebt van mos in het gazon gebruik je zo’n 10 dagen voordat je gaat verticuteren een anti-mosmiddel. Na een aantal dagen zie je het mos zwart worden wat een teken is dat je het kunt gaan verwijderen.

In deze video legt hovenier Gijs uit hoe je je gazon moet verticuteren!

Lees ook: Tips voor een goed gazon & zelf een gazon aanleggen