Niet geoogste druiven, die aan de struik beginnen te rotten zijn uitstekende lokkers voor de nachtvlinder. Nu er minder bloeiende planten zijn wordt fruit steeds aantrekkelijker als voedselbron. Ga ’s avonds maar eens kijken met een zaklamp.

Rottende druiven als voedselbron

Het mag dan geen goed druivenjaar zijn, als ik onze Nederlandse wijnmakers moet geloven, maar er hangen er bij mij in de achtertuin toch flinke trossen. Deze worden niet geoogst, tenminste niet door ons. De vogels hebben het ‘laaghangend’ fruit al weggehaald, maar er hangen nog voldoende trossen waar ze blijkbaar niet goed bij kunnen of durven. Deze beginnen voor een deel al te beschimmelen en rotten, maar dat is precies de bedoeling. Zo worden ze steeds aantrekkelijker voor nachtvlinders.

Nachtvlinder agaatvlinder

 

 

Agaatvlinder snoept van de druiven

Er zijn nogal wat soorten die in het najaar overschakelen van nectar op rottend fruit. Zo hebben we nu al dagen achtereen een agaatvlinder die zich te goed doet aan het gistende vocht uit de druiven. Zo rond een uur of acht komt hij tevoorschijn en begint met drinken. Er zijn nachten dat hij om half een, als ik naar bed ga, er nog steeds zit.

Met zijn roltong haalt hij de voedingsstoffen uit de vruchten. Ook de volgeling, familielid van de huismoeder die ook wel druiven lust, heeft de pergola ontdekt. Deze zat op ook de losse gevallen druiven, die we in een schaaltje als voederbak op tafel hebben staan. De volgeling is begin oktober zo’n beetje aan het einde van zijn vliegtijd. De agaatvlinder vliegt tot ver in oktober, maar ook uit de wintermaanden zijn er regelmatig meldingen van deze soort.

Actieve nachtvlinder

Er verschijnen nog heel wat andere soorten nachtvlinders die in de koele herfst en koude wintermaanden gewoon actief zijn. De zwartstipvlinder bijvoorbeeld met een prachtige rode streep over de vleugel en de uilen. Als je zorgt voor rottend fruit kun je ze goed te zien krijgen, want erg snel wegvliegen doen ze niet.

Lees meer  Katten in de moestuin

Vlinder klimop

Bloeiende klimop

Ook bloeiende klimop is momenteel trouwens een erg goede vlindertrekker. Hier kun je overdag de atalanta’s, dagpauwogen en gehakkelde aurelia’s op zien drinken. Als het donker wordt vind je er de nachtvlinders op, maar ook bijvoorbeeld boomsprinkhanen. Met de lamp naar buiten dus!

Redactie: Kars Veling, De Vlinderstichting

Lees ook:
Meer over dieren in de tuin
Meer over tuininrichting
De tuintrends