Op onkruid tussen de tegels van een mooie terras of tegelpad, zit niemand te wachten. Wanneer je vanaf het vroege voorjaar begint met wieden, ga je al een hoop tegen. Maar soms moet je extra stappen ondernemen om onkruid te bestrijden.
Waarom groeit er onkruid in mijn tuin?
Onkruidgewassen zijn ook planten. In de vrije natuur kunnen ze naar hartelust bloeien en hebben ze een duidelijke ecologische functie. In jouw tuin zijn ze echter minder welkom. Je wilt immers zelf bepalen wat er in de tuin mag groeien en wat niet. Onkruid houdt daar geen rekening mee en groeit overal. Tussen de rozen, in het gazon of in de moestuin… Voor je het weet, tovert woekerend onkruid je tuin om in een wildernis.
Wat is onkruid?
Onkruid is een plant die voor jou ongewenst is op een bepaalde plaats. Wat voor de één een ongewenste plant is, is voor de ander juist wel gewenst. Wel zijn er planten te benoemen die de meeste mensen als onkruid zien. We maken daarbij verschil tussen zaadonkruiden en wortelonkruiden.
Zaadonkruiden
Zaadonkruiden zijn vaak eenjarige planten die zich snel verspreiden. Ze zijn groot in aantal maar makkelijk te bestrijden. Wieden of schoffelen is meestal voldoende om deze onkruiden tegen te gaan.
Voorbeelden van zaadonkruiden zijn:
- muur (Stellaria);
- melganzenvoet (Chenopodium album) en
- straatgras (Poa annua).
Wortelonkruiden
Wortelonkruiden hebben ondergrondse stengels, daardoor zijn ze moeilijk te verwijderen en lopen ze keer op keer uit.
Voorbeelden van wortelonkruiden zijn:
- zevenblad (Aegopodium podagraria);
- heermoes (Equisetum arvense);
- akkerdistel (Carduus arvensis) en
- brandnetel (Urtica) .
Onkruid tussen de tegels voorkomen
Voorkomen is beter dan bestrijden! Dat geldt ook zeker voor onkruid. Met deze tips houd je jouw terras zoveel mogelijk vrij van onkruid:
- Kies voor grote tegels. Kleine tegels hebben meer voegen en dus meer ruimte voor onkruid.
- Plaats polymeer voegzand tussen de tegels. Onkruid krijgt hierdoor geen ruimte en het voegzand houdt bovendien mierengaatjes tegen. Het voegzand is elastisch en in waterdoorlatende soorten te krijgen.
Onkruid tussen de tegels verwijderen
- Regel 1: wacht niet met onkruid trekken. Hoe groter de plant, hoe groter de wortels en hoe lastiger en intensiever het is om van het onkruid af te komen. Diepe wortels breken vaak af als je aan de plant gaat trekken, dus heb je binnen no-time weer aangegroeid onkruid. Trek dus regelmatig plukjes ongewenst groen zo snel mogelijk weg, dan gaat het een stuk eenvoudiger.
- Klinkt als een drastische maatregel, maar werkt wel: verbrand het onkruid met kokend water of een gasbrander. Hierna zit het onkruid los tussen de tegels en is daardoor makkelijk te verwijderen.
- Gooi strooizout over het onkruid en giet er water overheen. Ook hierna is het onkruid eenvoudig te verwijderen. Pas wel op dat het strooizout niet de andere beplanting raakt!
Lees ook: De kracht van onkruid
[…] Onkruid tussen de tegels – Tuinen.nl […]
ABSOLUUT GEEN ZOUT of AZIJN gebruiken! Buiten dat het schadelijk is voor het milieu is het ook zeer schadelijk voor honden en katten die erdoor heen lopen! Die worden er nl ziek van als ze het binnen krijgen door aan de poten te likken. Ook GEEN verdunde azijn gebruiken of schoonmaakazijn! Staat ook een artikel op de pagina vd Rijksoverheid dat azijn schadelijk is. Bovendien dood je zo de grondinsecten wat voer is voor vogels! Ik had van een kennis gehoord om sintels tussen je tegels te doen. Een hovenier raad aan om antiworteldoek te gebruiken of polymeerzand te gebruiken en een ander zei voegzand. Je zou ook evt. cement ertussen kunnen gieten. Of grotere tegels plaatsen, voorkomt ook veel onkruid naar het schijnt.
Goedendag ; voor onkruidbestrijding gebruik ik het overgebleven zuur van zure haring , augurken , uitjes , enz. Na het ergste onkruid tussen de tegels verwijderd te hebben , giet je het gekookte zuur in de voegen van de tegels, milleu vriendelijk . Vr. gr. Jan
Ik heb al heel veel gehoord van jullie mooie tuinen maar haaks daarop staat jullie houding cq adviezen over “onkruid” bestrijding. Nog eens extra plastic korrels in de natuur gooien, terwijl onze aarde al aan het kapotgaan is door de overmaat aan plastic, wie heeft dit bedacht ? Daarnaast wordt geadviseerd om ZOUT te gebruiken. Daar maak je bodemleven en nuttige micro-organismen voor lange tijd kapot. Ik raad jullie aan om deze milieu-onvriendelijke adviezen aan te passen en meer respekt te hebben voor onze leefomgeving
Polymeer voegzand is gewoon plastic !! Niet zo best voor het milieu lijkt mij
zilver of schelpenzand in de voegen werken houden onkruid tussen de tegels lang weg. gewoon een zak schelpenzand verspreiden met een bezem op de tegels is voldoende….
Vreemd dat deze website aanraadt om schoonmaakazijn te gebruiken, terwijl dat VERBODEN is. Je verontreinigd de grond met zuren!
Schoonmaakazijn mag je gewoon gebruiken. De concentratie ligt onder de ruim 5%.
Hetzelfde geldt voor keukenazijn.
Wat je NIET mag gebruiken is zelf verdund azijnzuur (het chemisch basismateriaal) Daarvan kan de concentratie oplopen tot 80% en dat levert direct ernstige brandwonden op én ernstige milieuschade.
Het zelf verdunnen van zuiver azijnzuur is dermate gevaarlijk dat het gebruik voor particulieren verboden is.
Dat voegzand kost makkelijk 60 euro voor een zak! Kan ik daar wel een tijdje mee vooruit?
zilverzand 25 kg voor 5 euro. Dat wordt gebruikt voor voegen in bestrating. Met een zak kan je bijna een grote tuin doen (ca 50m2).Valt dus wel mee