Op onkruid tussen de tegels van een mooie terras of tegelpad, zit niemand te wachten. Wanneer je vanaf het vroege voorjaar begint met wieden, ga je al een hoop tegen. Maar soms moet je extra stappen ondernemen om onkruid te bestrijden.

Waarom groeit er onkruid in mijn tuin?

Onkruidgewassen zijn ook planten. In de vrije natuur kunnen ze naar hartelust bloeien en hebben ze een duidelijke ecologische functie. In jouw tuin zijn ze echter minder welkom. Je wilt immers zelf bepalen wat er in de tuin mag groeien en wat niet. Onkruid houdt daar geen rekening mee en groeit overal. Tussen de rozen, in het gazon of in de moestuin… Voor je het weet, tovert woekerend onkruid je tuin om in een wildernis.

Stellaria, onkruid tussen de tegels, tuinen.nl

Wat is onkruid?

Onkruid is een plant die voor jou ongewenst is op een bepaalde plaats. Wat voor de één een ongewenste plant is, is voor de ander juist wel gewenst. Wel zijn er planten te benoemen die de meeste mensen als onkruid zien. We maken daarbij verschil tussen zaadonkruiden en wortelonkruiden.

Zaadonkruiden

Zaadonkruiden zijn vaak eenjarige planten die zich snel verspreiden. Ze zijn groot in aantal maar makkelijk te bestrijden. Wieden of schoffelen is meestal voldoende om deze onkruiden tegen te gaan.

Voorbeelden van zaadonkruiden zijn:

 • muur (Stellaria);
 • melganzenvoet (Chenopodium album) en
 • straatgras (Poa annua).

Poa annua, onkruid tussen de tegels, tuinen.nl

Wortelonkruiden

Wortelonkruiden hebben ondergrondse stengels, daardoor zijn ze moeilijk te verwijderen en lopen ze keer op keer uit.

Voorbeelden van wortelonkruiden zijn:

 • zevenblad (Aegopodium podagraria);
 • heermoes (Equisetum arvense);
 • akkerdistel (Carduus arvensis) en
 • brandnetel (Urtica) .

Aegopodium podagraria, onkruid tussen de tegels, tuinen.nl

Onkruid tussen de tegels voorkomen

Voorkomen is beter dan bestrijden! Dat geldt ook zeker voor onkruid. Met deze tips houd je jouw terras zoveel mogelijk vrij van onkruid:

 • Kies voor grote tegels. Kleine tegels hebben meer voegen en dus meer ruimte voor onkruid.
 • Plaats polymeer voegzand tussen de tegels. Onkruid krijgt hierdoor geen ruimte en het voegzand houdt bovendien mierengaatjes tegen. Het voegzand is elastisch en in waterdoorlatende soorten te krijgen.
Lees meer  Welke tuinklussen doe je in oktober?

onkruid tussen de tegels, tuinen.nl

Onkruid tussen de tegels verwijderen

 • Regel 1: wacht niet met onkruid trekken. Hoe groter de plant, hoe groter de wortels en hoe lastiger en intensiever het is om van het onkruid af te komen. Diepe wortels breken vaak af als je aan de plant gaat trekken, dus heb je binnen no-time weer aangegroeid onkruid. Trek dus regelmatig plukjes ongewenst groen zo snel mogelijk weg, dan gaat het een stuk eenvoudiger.
 • Klinkt als een drastische maatregel, maar werkt wel: verbrand het onkruid met kokend water of een gasbrander. Hierna zit het onkruid los tussen de tegels en is daardoor makkelijk te verwijderen.
 • Gooi strooizout over het onkruid en giet er water overheen. Ook hierna is het onkruid eenvoudig te verwijderen. Pas wel op dat het strooizout niet de andere beplanting raakt!

Lees ook: De kracht van onkruid