Wanneer wordt een plant als onkruid beschouwd? Er is eigenlijk geen definitie van wanneer een plant onkruid is. En wat door de een als plaag wordt gezien, is voor de ander een aanwinst.

Verspreiding van onkruid

Ook gewenste planten kunnen ongewenst worden, zo kan een gewas overheersend worden. Onkruid wordt meestal meegevoerd door de wind. Maar ook vogels die zaden laten vallen, vogelpoep of invloeden van de tuin van je buren kunnen onkruid veroorzaken. Maar soms kun je een plantje ook even de tijd geven, de mooiste planten komen soms letterlijk aanwaaien! Geef ze de kans in plaats van elk groen sprietje meteen uit de grond te trekken.

Twee soorten onkruid

Er zijn twee soorten onkruid, namelijk wortelonkruid en zadenonkruid. Uit de naam kun je wel al opmaken wat het inhoudt. Wortelonkruid is de lastigste variant. Het is moeilijk te verwijderen omdat ze diep in de grond geworteld zit, en bij lostrekken blijven vaak sporen, die sporen groeien later weer uit tot nieuw onkruid. En blijft er een stuk wortel zitten dan is het plantje zo weer terug!
 

Soorten wortelonkruid

Bekende wortelonkruiden zijn: Akkerdistel, Biggenkruid, Gladde witbol, Grote brandnetel, Haagwinde, Heermoes, Kweek, Paardenbloem, Ridderzuring, Zevenblad en Zilverschoon. Zaadonkruid is iets makkelijker te verwijderen, het zijn vaak eenjarige planten. Je kunt dit onkruid het beste verwijderen door de grond om te schoffelen en het plantje met wortel en als te verwijderen. Zorg dat je het weghaalt voordat het onkruid zichzelf uitzaait.
 

Soorten zaadonkruid

Verschillende zaadonkruiden zijn: Alsemambrosia, Gewone Melkdistel, Harig Knopkruid, Klein Kruiskruid, Kleine Brandnetel, Melganzenvoet, Spiesmelde, Straatgras en Vogelmuur.
 

Bestrijding van onkruid

Onkruid wordt tot op de dag van vandaag nog helaas regelmatig bestreden met chemische bestrijdingsmiddelen. Deze bestrijdingsmiddelen zijn echter vaak giftig voor je grond en alle andere planten maar ook dieren, insecten en bijvoorbeeld spelende kinderen in je tuin. Er zijn natuurlijk ook verschillende soorten milieuvriendelijke bestrijdingsmogelijkheden verkrijgbaar bij tuincentra.
 

Lees meer  Waterlelie

Aan de slag

  • En natuurlijk kun je onkruid verwijderen door het ouderwetse schoffelen en handmatig onkruid wieden. De klus kost veel tijd en energie, maar is zeer afdoende. En bekijk het van de positieve kant: je bent buiten, lekker actief aan de slag en zet je verstand op nul en ontspanning is gegarandeerd.
  • Je kunt het ook heel rigoureus aanpakken door bijvoorbeeld de grond drie maanden onder water zetten of de grond af te graven en te vervangen met nieuwe grond met hieronder een anti worteldoek of anti onkruiddoek.
  • En voor onkruid tussen de tegels werkt pure schoonmaak azijn en gewoon regelmatig bezemen ook heel goed.
  • En de belangrijkste tip: wees er snel bij en hou het regelmatig bij!