Oost-Indische kers kennen velen als decoratieve plant. Maar wist je dat de plant naast zijn sierwaarde ontzettend multifunctioneel is? Zo kun je de plant als bodembedekker toepassen of kweken voor de oogst van de smakelijke bloemen en bladeren.

Kruiden als bodembedekker

Oost-Indische kers is een echte bodemkruiper en kan hele gebieden van de tuin bedekken. Ook kan de plant als klimplant worden gebruikt. In de herfst zaait de plant zichzelf weer uit als uw de zaden laat liggen en is daarom ondanks dat het een eenjarige plant is, een plant die vaak maar 1 keer aangeplant hoeft te worden. De Oost-Indische kers is een makkelijke, mooie en zeer nuttige plant en past daarom op verschillende plaatsen goed in een permacultuursysteem.

Eet smakelijk

Ondanks dat de plant met gemak de hele bodem bedekt kun je de plant gelukkig ook heel makkelijk weg halen wanneer de groei te sterk wordt. Gooi de geoogste Oost-Indische kers echter nooit weg! Zowel de bladeren, bloemen en jonge vruchten zijn eetbaar en bijvoorbeeld door de sla te mengen, ze smaken licht naar peper.

Natuurlijke plagenbestrijder

Daarnaast heeft de plant verder vele nuttige voordelen in de tuin. Zo houdt de Oost-Indische kers slakken op afstand en trekt de plant bladluizen aan. Diezelfde bladluizen komen dan niet meer in de verleiding om bijvoorbeeld op je nabije fruitboom te zitten. Verder is de Oost-Indische kers een waardplant voor rupsen van o.a. koolwitjes.

 

Lees ook:

Lees meer  Spitskool kweken