Van 13 t/m 17 september gaan we met een comfortabele bus richting Ostfriesland en Oost-Groningen. September is een maand waarin tuinen en parken nog veel te bieden hebben. Er is zoveel te zien aan mooie borders met bloeiende planten zoals asters, dahlia’s en andere laatbloeiers. Deze reis wordt natuurlijk weer begeleid door onze ervaren reisleider Will Christiaanse.

Boek nu: https://www.kuperstuinreizen.nl/alle-busreizen/tuinreis-ostfriesland-met-vip-media/

Vrijdag 13 september | Maximilianpark
Vanuit de opstapplaatsen in Breda, Asten en Venlo rijden we naar het Maximilianpark in Hamm. Het park staat bekend om zijn prachtige landschap, met diverse tuinen, vijvers, fonteinen, beelden, een rozentuin, de ‘glazen olifant’ en het prachtige tropische vlinderhuis. Wisselende beplanting nodigt uit tot lange wandelingen en laat het park keer op keer bloeien. Geniet van de verschillende thematuinen (verftuin, geurtuin, apothekerstuin, kruiden- en moestuin, fuchsiatuin, rozentuin) of de grote plantenbedden van Piet Oudolf. Dwaal door ongerepte bosgebieden of verken een unieke compositie van grassen, Strelizia, Spathiphullum, priesterpalmen en cycaden. Na afloop van dit tuinbezoek rijdt de bus door naar Hotel Wieting in Oldenburg.
Extra verzorging: bezoek vlinderhuis 

Maximilian Park

Zaterdag 14 september | Tuinfleur – Borg Ewsum – Tuingoed Foltz
Tuinfleur is een verrassend diepe tuin van 6.000 m2 met 12 tuinkamers aan de oever van het Oldambtmeer op 5 km van Winschoten. Er is onder andere een beeldentuin, rariteitentuin vol zeldzame schaduwplanten, een meandertuin met bijzondere struiken en bomen, een varen- en hostatuin met meer dan 600 verschillende hosta’s en een grote natuurlijke vijver.  Tevens is er een verhoogd terras met uitzicht op het Oldambtmeer.

Borg Ewsum
Borg Ewsum
Dit indrukwekkende borgterrein heeft een rijke historie die teruggaat tot de 15e eeuw. Ridder Onna van Ewsum bouwde er de nog steeds aanwezige geschutstoren. De borg groeide in de loop der tijd uit tot één van de fraaiste in de Ommelanden. Veel daarvan ging verloren, maar de boerderij met schuur herinnert aan vervlogen tijden, evenals het koetshuis. Als u het borgterrein betreedt, leest u 300 jaar geschiedenis af aan het bijzondere tuinlandschap: de eeuwenlang gesnoeide majestueuze lindebomen hebben de vorm van immense kandelaars aangenomen. Ook vindt u hier een historische groenentuin, een kruidentuin die vooral gebruikt wordt door de theeschenkerij op de borg, een boomgaard, een bloementuin en een op de zon gelegen fruitmuur. Alle ingericht volgens de principes van tuinieren anno 1800. hier bent u in de gelegenheid om op eigen gelegenheid te lunchen.

Tuingoed Foltz
Tuingoed Foltz
Op dit prachtig gelegen landgoed combineren eigenaren Andries en Bob hun liefde voor planten, tuinieren en brocante. Ze verhuisden in 1999 naar de meer dan 100 jaar oude boerderij en begonnen met de bouw en aanleg van de kwekerij en bijbehorende tuinen. Ze ontwierpen een parkachtige landschapstuin waar hun specialisaties (vaste planten, siergrassen, varens, kruiden en jungleplanten) duidelijk in naar voren komen. Dwaal van de unieke jungletuin naar een intieme bostuin, vergaap je aan de cortenstalen kunstwerken van onder meer Alinda Ottens, geniet van de natuurlijke schoonheid van grassen en zonnehoeden in de prairietuinen en rust uit op het sfeervolle terras achter de boerderij. Of ontdek het graslabyrint, de paddenpoel, de Salviatuin of de privétuin.
Extra verzorging: koffie/thee en appelgebak bij Tuinfleur en koffie/thee bij Tuingoed Foltz.

Zondag 15 september | Moorjuwel Wiesmoor – Botanische Gärten Universität – Schloßgarten Oldenburg
We beginnen vandaag bij Moorjuwel Wiesmoor
Wiesmoor moorjuwel
Deze bijzondere privétuin is eigendom van Hedwig en Wilhelm Weerts. Zij begonnen ongeveer 20 jaar geleden met de aanleg en hebben met hard werken, fouten maken, nieuwe ideeën uitproberen en vooral veel liefde voor tuinieren een romantische tuin met veelzijdige beplanting gecreëerd. Deze tuin is een romantische tuin met veelzijdige beplanting: vaste planten en ongeveer 70 verschillende rozensoorten en clematissen zijn bepalend. Bijzondere bomen en heesters en grassoorten vormen een eenheid. Vijver, waterpartijen, kruiden, decoraties en zeven zitjes en het ‘Tuunhuus’, het tuincafé geven een bijzonder ‘cachet’ aan deze tuin. Hier is weer de mogelijkheid om te lunchen op eigen gelegenheid.

Lees meer  Video siergras snoeien in maart en april

Daarna bezoeken we de Hortus Botanicus van de universiteit van Oldenburg die vlak bij het centrum van Oldenburg ligt. Op 3,5 ha groeien hier ruim 4.000 soorten planten uit de hele wereld. In twee grote kassen staan allerlei exotische planten uit de tropen en subtropen. De hortus heeft als centraal thema een zo groot mogelijke diversiteit van de plantenwereld te laten zien en de daarbij behorende informatie te verstrekken. De hortus is onderverdeeld in een groot aantal deelgebieden. Zo is er onder andere een tuin met geneeskrachtige kruiden, met voedingsgewassen en ook een tuin met mediterrane planten. Bovendien zijn er in meer dan 50 soorten dieren, waaronder de fameuze, haast tamme ooievaars.

Tot slot bezoeken we vandaag de Schloßgarten in Oldenburg, een stad met een lange geschiedenis, te zien aan de historische architectuur.

schloss-oldenburg
Van oudsher heeft Oldenburg een belangrijke rol gespeeld in de regio waardoor er veel musea, restaurants en winkels zijn. De kasteeltuin is een historisch park in de stijl van een Engelse landschapstuin. Het werd gemaakt in opdracht van de hertog Peter Friedrich Ludwig van Oldenburg door de voormalige hoftuinier Friedrich Wilhelm Julius Boss. Nadat we de kasteeltuin bekeken hebben, zullen we naar het hotel terugkeren dat hier niet ver vandaan ligt.

Maandag 16 september | Kwekerij zu Jeddeloh – Park der Gärten – Park der Raritäten
Het eerste bezoek van vandaag voert naar Kwekerij zu Jeddeloh. Met meer dan 80 jaar ervaring heeft deze kwekerij zijn deskundigheid bewezen in de productie en verkoop van o.a. bomen, coniferen, rododendrons, rozen. Meerjarige showtuinen bestaan uit vijf thematuinen, mede ontworpen door Adrian Bloom.

Park der Gärten
Park der Gárten Zwischenahn
Deze tuin ligt in het groene hart van Ammerland. Hier wacht u een overweldigende verscheidenheid aan tuinattracties en horticultuur. De meer dan 40 professioneel ingerichte thematuinen zijn de moeite waard. Hier is plaats gereserveerd om op eigen gelegenheid te lunchen.

Lees meer  De vijver in mei

Park der Raritäten
Park der Raritaten
Dit park is ontstaan op de plek van de voormalige boomkwekerij Wilken. Naar de plannen van mevrouw Bening en mevrouw Kuper zijn alle bomen en struiken die u ziet in de eigen boomkwekerij opgekweekt. Er worden 212 verschillende bomen en struiken getoond samen met meer dan 2.000 vaste planten. De aanleg van paden is bewust vermeden, zodat alle bomen en struiken optimaal tot hun recht komen.

Dinsdag 17 september | Wasserschloß Anholt
Wasserschloß Anholt
Na het ontbijt vertrekken we richting Wasserschloß Anholt. Onderweg maken we een lunchstop. Kasteel Anholt of Waterburcht Anholt is een waterburcht die tevens naamgever was aan de voormalige stad Anholt. De eerste tuinen daterend uit de 18e eeuw, gemodelleerd naar de Barokke Franse tuinen, werden in symmetrische vormen aangelegd. In de 19e eeuw, werden sommige delen van het park door de tuinarchitecten Maximilian Friedrich Weyhe en E. Milner herontworpen in de stijl van een Engelse tuin. Deze tuinen werden in 1945 tijdens de oorlog vernietigd, maar vanaf 1962 tot 1995 gerestaureerd. Het park is uitgerust met een miniatuurmeer, omgeven door een kunstmatig rotslandschap, en een origineel Zwitsers huis.
Extra verzorging: rondleiding door het kasteel

Helaas zit deze prachtige reis er weer op en keren we weer terug naar onze opstapplaatsen in Nederland.

De totale prijs van deze reis is: € 799
Toeslag eenpersoonskamer: € 125
Toeslag tweepersoonskamer voor alleen gebruik: € 145

Inbegrepen:

– Diensten en verblijf van deskundige chauffeur
– Reis per luxe Comfort Class touringcar met minibar, toilet en airconditioning
– Opstapplaatsen bij NS Station Breda-Prinsenbeek, Asten Best Western Hotel en   Busremise Arriva NS Station Venlo
– 4 x overnachtingen in Hotel Wieting ***superior in Oldenburg
– 4 x diner (3-gangen menu) in het hotel
– 4 x uitgebreid ontbijtbuffet
– Parkeergelden en tolgelden van de touringcar 

Niet inbegrepen:

– Eenpersoonskamertoeslag per persoon
– Tuinentreegelden per persoon
– Uitgaven van persoonlijke aard
– Reis e/o annuleringsverzekering
– Verplichte bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
– Verplichte bijdrage SGR € 5 per persoon

Deze reis is te boeken via:
https://www.kuperstuinreizen.nl/alle-busreizen/tuinreis-ostfriesland-met-vip-media/