Boontjes zoeken

Ooit al een keertje geprobeerd om een foto te nemen van de boontjes in je tuin? Dit is vrij moeilijk, aangezien de boontjes vooral onder de bladeren bloeien en zich ontwikkelen. Hier en daar komen de bloemen te voorschijn maar zeker de meeste boontjes moet je onder de bladeren gaan zoeken.

 

Veredelen

De natuur zal het zo wel gewild hebben denken we dan maar. Tot je plots merk dat het ook anders kan. Want als het aan de tuinliefhebber lag zou die het wel anders willen zien. Dat is precies wat de veredelaars ook in gedacht hadden toen ze Teepee boontjes letterlijk wigwam boontjes ontwikkelden. Wordt het niet makkelijker wanneer de boontjes boven de bladeren zouden hangen. Dan zijn ze gewoon makkelijker om te plukken. Daar kun je op selecteren dus. En na een aantal jaren is dat mooi gelukt.

Teepee-boontjes

Teepee-boontje zijn dus in eerste plaats echte lage struikboontjes, die tot ongeveer 35 cm hoog uitgroeien. Eind april kun je al een keertje beschut uitzaaien, midden tot eind mei is ideaal en ook begin augustus lukt prima voor een oogst halfweg september en begin oktober. Kwestie van het verse boontjes seizoen extra lang te maken. Met telkens drie boontjes bij elkaar en de rijen op 40 tot 50 cm uit elkaar zit je goed. Boontjes hebben een hekel aan nat, maar als je ze op een gunstige periode zaait staan ze na een tweetal weken mooi boven de grond. Een keertje schoffelen en licht aanaarden gaat dan vlug en makkelijk. Meer aandacht vragen ze niet.

Opvallende bloei

Het eerste wat opvalt is de bloei. De bloei van alle boontjes is vrij mooi en die zit bij deze boontjes uiteraard ook flink hoog boven de bladeren uit. Wanneer je de zaden van ‘Green Teepee’, ‘Yellow Teepee’ en ‘Purple Teepee’ mengt zie je ook de witte, gele een paarse bloei mooi boven de bladeren bovenuit komen. Beslist een mooi zicht om je bonen-veldje zo te zien pronken en ook bijen en hommels komen er gretig op af. Zoals bij alle boontjes duurt het niet echt lang of de bloei gaat over in kleine en stilaan wat grote jonge prinsesjes. En de Teepee’s blijven verwonderen want de boontje ontwikkelen zich niet enkel snel maar ook in intense kleuren. Diepgroen, volgeel en vooral de dieppaarse bijna zwarte tinten hangen inderdaad mooi zichtbaar half boven de bladeren uit. Opnieuw een prachtig gezicht en uiteraard heel makkelijk om te plukken.

Lees meer  Sperziebonen kweken

Tekst: De Moestuin

Lees ook:
Meer informatie over de moestuin
Alles over eten uit de tuin
Bereid heerlijke recepten