Peultjes behoren tot de erwtenfamilie. Er zijn veel soorten peultjes en de meeste groeien zo’n 1 meter hoog. In peultjes zitten weinig calorieën, maar veel voedingsvezels. Deze vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen daarnaast voor een vol gevoel. 

 

Peultjes zaaien

Peultjes kun je zaaien vanaf half februari tot eind juni/augustus. Zaai ze op een diepte van 2 tot 3 cm. Zaai je ze vroeg of laat in het jaar? Dan hebben ze zon nodig. In het late voorjaar kun je de peultjes zowel in de zon als in de halfschaduw zaaien. De peultjes hebben een kiemtijd van 6 tot 24 dagen. Wanneer je eerst worteltjes aan de peultjes laat komen voordat je ze in de bak zaait, komen ze beter op. Dit kun je gemakkelijk doen tussen vochtig keukenpapier. Na een dag of 4 kiemen ze en zaai je ze direct in de bak. Na een week of 2 zullen de eerste zaailingen verschijnen.

 

De hoogte in

De planten hebben tentakeltjes waarmee ze zich kunnen vastklemmen en omhoog kunnen houden. Als ze groot genoeg worden, doen ze dit aan het klimrek. In het begin zal je de peultjes hiermee moeten helpen door ze naar het klimrek te leiden. De bloemetjes verschijnen een week of 2 later. Uit deze witte vlinderbloemen groeien straks de peultjes.

 

Peultjes oogsten

Wanneer je de peultjes vroeg en met grote hoeveelheden oogst, maken de planten meer bloemetjes en dus meer peultjes aan. Het blad kan in dit stadium een beetje geel en lelijk worden. Je kunt de peultjes oogsten door ze af te knippen en eventuele draden aan de zijkant weg te halen. Je kunt de peultjes blijven oogsten tot ze op zijn en je ook geen nieuwe bloemen meer ziet. Dit kan zomaar een maand lang duren.

 

 

 

 

Lees meer  Superfood rode bieten kweken