Buitenzonwering is niet alleen een belangrijk onderdeel van je woning, maar in zekere zin ook onderdeel van de tuin. Zowel de look als het gebruiksgemak moet aansluiten op de inrichting van je achtertuin. Rolluiken zijn bijvoorbeeld een hele populaire optie. Maar wanneer je voor dit type buitenzonwering kiest, kom je nog voor een essentiële keuze te staan: ga je voor elektrische bediening of handmatige bediening? In dit artikel worden beide soorten rolluiken besproken zodat je de beste keuze kunt maken.

Elektrische rolluiken: gemak met een druk op de knop

Rolluiken met elektrische bediening worden niet voor niets populairder. Met een simpele druk op de knop kun je de rolluiken moeiteloos openen en sluiten. Dit is vooral erg handig bij grote oppervlakken of als je zelf fysieke beperkingen hebt. Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk om te kiezen voor elektrische rolluiken met een solar paneel. De zonnepanelen zetten daglicht en zonlicht om in elektriciteit. Op deze manier bespaar je op energiekosten en ben je tegelijkertijd milieuvriendelijk bezig.

Nadelen van de elektrische variant zijn de initiële aanschafkosten. Elektrische luiken zijn namelijk in het algemeen duurder dan handmatige varianten. Daarnaast moet je rekening houden met het risico op storingen in de elektronica en hogere onderhouds- en reparatiekosten. Ook moet je bij het schoonmaken de stroom uitschakelen en voorzichtig te werk gaan in de buurt van de motor en elektrische aansluitingen.

Handmatige rolluiken: betrouwbaar en betaalbaar

Rolluiken met handmatige bediening werken zonder elektronica en worden hierdoor als zeer betrouwbaar gezien. Je hoeft je geen zorgen te maken over storingen of technische reparaties. Een ander groot voordeel is dat ze vaak goedkoper zijn in aanschaf en daarnaast minder onderhoud vereisen. Ook zijn handmatige rolluiken gemakkelijker zelf te monteren.

Een nadeel van de handmatige bediening is natuurlijk het fysieke aspect. Het openen en sluiten van de rolluiken kan best wat moeite kosten. Ook is het niet mogelijk om ze van een afstand te bedienen, waardoor je minder flexibel bent.

Lees meer  Je geniet veel meer van je terras met een overkapping

Belangrijke overwegingen bij de keuze

Twijfel je toch nog een beetje? Denk dan bij het maken van je keuze aan jouw budget. Ben je bereid wat meer te betalen voor gebruiksgemak of wil je de allerbeste deal? Onthoud dat handmatige bediening bij grote raamoppervlakken extra zwaar kan zijn, maar dat het bij kleine formaten wel gemakkelijk gaat. Overweeg daarnaast wat qua stijl het beste past bij jouw tuin. Er zijn namelijk ook nog allerlei mogelijkheden wat betreft de kleur en uitstraling. Het is tot slot verstandig om je persoonlijk te laten adviseren door een rolluiken specialist.