Rozen in een stadstuinIn menige stadstuin is schaduw een factor om terdege rekening mee te houden. De omringende huizen en vaak grote bomen nemen veel licht weg. Onder bomen kunnen weinig planten groeien. Het is er droog en donker en bovendien heeft een onderbegroeiing last van druipwater.Alleen hardbladige planten zoals klimop verdragen dat.

Rozen in de stadstuin

Rozen kunnen er alleen groeien als u een zo licht mogelijke plek kiest. Is dat bij een muur of schutting, dan ververst u de grond en maakt deze voedzaam met compost en gedroogde koemest. Zorg voor extra water, want bij een muur is het altijd droog.

Leirozen

Enkele voorbeelden van leirozen zijn die met weinig licht toekunnen en zelfs op de noordzijde bloeien zijn:
Geel: ‘Golden Showers’, goudgeel, doorbloei, geur ‘Maigold’, bronsgeel, herbloei, geurend.
Roze: ‘New Dawn’, zachtroze, doorbloei, geur ‘Park Direktor Riggers’, karmijnrood, herbloei ‘Pink Cloud’, cyclaam roze, doorbloei, geurend ‘Zéphirine Drouhin’, warmroze, doorbloei, geurend weinig stekels.
Lila: ‘Veilchenblau’, magenta, eenmaal bloeiend, geur weinig stekels.
Wit: ‘Climbing Schneewittchen’, wit, doorbloei, geurend.

Oude rozen

Hiervan zijn vooral de zogenoemde Albarozen geschikt. Ze verdragen schaduw het beste. Ze bestaan al eeuwen en bloeien eenmaal per seizoen, roze of wit. Het blad is grijsgroen. Ze zijn sterk en gezond en hebben nauwelijks snoei nodig. De gevulde bloemen geuren sterk. De struikhoogte is 1,5 à 2 m.

Enkele voorbeelden van ouder rozen zijn:
Wit:
‘Maxima’, roze naar crème verkleurend ‘Semi-Plena’, halfgevulde bloem rozenolie! ‘Mme Legras de St. Germain’, pompon bloemig.
Roze: alba ‘Incarnata’, ook bekend als ‘Maiden’s Blush’ ‘Königin von Dänemark’, mooie bloemvorm en –kleur.

Redactie www.colour-your-life.nl

Lees ook:
Meer over rozen
Meer over beplanting
Alles over fruit
Voor de kids
Tuinplezier met kids

 

Lees meer  Bloemen voor zaadteelt