Sfeer in elke tuin met rozenUw huis en de tuin horen bij elkaar. De mooiste eenheid ontstaat als de stijl van de woning en de tuin bij elkaar passen. Bij een modern huis kunt u een strakke tuin aanleggen. In dat geval zijn er andere mogelijkheden met rozen dan bij een dertigerjaren woning. Ideeën voor een sfeervolle tuin helpen bij uw keus. Rozen passen in elk type tuin.

Modern

Bij een modern huis passen rechte lijnen. In een strak tuinontwerp zorgen rozen voor een uitbundig contrast. Mooi zijn bijvoorbeeld rozen op stam zoals Amber Queen of lei rozen aan vrijstaande klimzuilen, zoals de rode Grand Hotel. Bij een goede toepassing accentueren rozen de belijning van de tuin en staan feestelijk langs een pad of oprit.

Grootbloemige rozen zijn er ook volop. Ze worden minstens 60 à 80 cm hoog en vormen een flinke struik met grote, opvallende bloemen. Als u van geur houdt kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de zalmoranje ‘Just Joey’, de rode ‘Eroika’, de witte Polarstern of de gele ‘Peer Gynt’. Trosrozen, al dan niet op stam, zijn mooi met een combinatie van gras, tussen niet te hoge vaste planten of in een bed van wintergroene klimop. De keus in bloemkleuren is groot.

Voorbeelden:

• geel Friesia
• wit Schneewittchen, Sebastian Kneipp
• roze Bonica ’82, ‘Meirose’
• rood Fairy Queen

Sfeer in elke tuin met rozenLeirozen aan een standaard zijn heel bijzonder. Gebruik hiervoor rozen die 2,5 à 3 m hoog worden. In een ruime tuin en met voldoende onderlinge afstand komen zulke rozenstandaards goed tot hun recht.

U kunt het beste een afstand van 4 à 5 m aanhouden. Een combinatie met Clematis is prachtig, bijvoorbeeld de hardroze roos ‘Pink Cloud’ met Clematis ‘Etoile Rose’ of ‘Kathieen Harrop’ met Clematis ‘Madame julia Correvon’ Viticella-Groep.

Geel met een blauwe Clematis is een vrolijke combinatie, geschikt voor bij een huis met gele baksteen.

Andere niet te hoge lei rozen zijn:
• geel ‘Climbing Goldmarie’
• wit ‘Climbing Schneewittchen’
• roze Kir Royal, Eden Rose
• rood Tradition 95

Lees meer  De leukste tuincadeaus voor de kerstdagen

Redactie www.colour-your-life.nl

 

Lees ook:
Meer over rozen
Meer over beplanting
Alles over fruit
Voor de kids
Tuinplezier met kids