Sfeerverlichting gebruik je om een bepaalde sfeer in een ruimte te maken. Wil je bijvoorbeeld dat je woonkamer gezellig aanvoelt of een slaapkamer meer romantisch is? De juiste verlichting kan daarbij helpen. Sfeerverlichting voegt iets extra’s toe aan de basisverlichting. Denk bijvoorbeeld ook aan ijspegelverlichting voor rond de kerstdagen. Maar onthoud dat verlichting niet het enige is dat sfeer bepaalt. Ook de kleuren in de ruimte spelen een grote rol. Voor de perfecte sfeer moeten de kleuren en de verlichting goed op elkaar afgestemd zijn.

Kies voor LED-verlichting

Gebruik gewoon LED-lampen om extra sfeer te creëren. LED-lampen besparen niet alleen energie en zijn duurzaam, maar ze geven tegenwoordig ook warm en gezellig licht. Het gaat niet zozeer om het soort lamp, maar om de kleurtemperatuur van het licht. Als je oude gloeilampen vervangt door LED-lampen, bespaar je veel energie en maak je de sfeer in een ruimte mooier.

De juiste Kelvin-waarde

Kijk ook altijd naar de Kelvin-waarde als je de kleurtemperatuur van je lampen kiest. Een lagere Kelvin-waarde betekent warmer en gezelliger licht. Voor een gezellige sfeer thuis is een Kelvin-waarde tussen 1800 en 2000K perfect. Eigenlijk zouden alle lampen in dezelfde ruimte ongeveer dezelfde Kelvin-waarde moeten hebben. Alleen op die manier creëer je een harmonieuze sfeer. Het is beter om geen warm en koud licht met elkaar te mengen in één ruimte, want dat kan de sfeer verpesten.

sfeerverlichting voor binnen

Meerdere lichtbronnen met lagere lumen

Wil je het echt gezellig maken? Het is dan beter om meerdere lichtbronnen met lagere lumen te gebruiken dan één heldere lichtbron. Lumen verwijst naar de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron uitstraalt. Je kunt gelijkmatige en warme verlichting creëren door meerdere lichtbronnen met lagere lumen te combineren. Gebruik wel maximaal 8 lichtpunten per kamer om een gezellige sfeer te behouden.

Verspreid je lichtbronnen

Het is slim om je lampen op de juiste plekken neer te zetten. Naast het plafond kun je ook muren, vloeren en kasten gebruiken om sfeerverlichting aan te brengen. Door je lampen niet alleen aan het plafond te hangen, maar door de hele ruimte, krijg je een fijne en gezellige sfeer. Ook kun je hoekjes verlichten om een speciale sfeer te maken en de ruimte groter te laten lijken.

Lees meer  Tips om het beste kunstgras voor jouw tuin te vinden

Dimbare verlichting en diversiteit in armaturen

Het is ook een goed idee om dimbare lampen te gebruiken voor sfeerverlichting. Met dimbare lampen kun je de sterkte van het licht aanpassen aan de sfeer die je wilt. Je kunt lampen kiezen die je zelf kunt dimmen, of slimme lampen die je met een app bedient. Dit maakt je huis gezellig en comfortabel. Ook kun je zo verschillende soorten lampen, materialen, vormen en kleuren combineren. Wees creatief en laat je eigen stijl zien!