Siergrassen op balkon en terras

De natuurlijke tinten van siergrassen scheppen een rustgevende sfeer op het balkon en terras. In het najaar en de winter blijven de grassen letterlijk overeind. Ze zijn er in verschillende kleuren groen, blauwgroen, rood, bruin en geel tot bijna zwart aan toe. De bloeitijden variëren van het vroege voorjaar tot het najaar. Er zijn grassen van enkele centimeters tot meer dan een paar meter hoogte, hangend of rechtopstaand.

Siergrassen in pot

Grassen zijn niet alleen mooi in de tuin als achtergrond of langs water, maar ook in potten op het balkon en terras. Vooral grassen die niet té hoog worden zijn geschikt voor potten. De hogere soorten kunnen het beste in een grote pot met brede basis staan om omwaaien te voorkomen.

Een voordeel van grassen in pot is bovendien, dat ze niet kunnen woekeren, zoals dat in de tuin wel het geval kan zijn.

Verschillende soorten siergras

De keuze is groot.
Pampasgras Cortaderia is een mooi, maar hoog gras. De opvallende witte pluimen verschijnen in het najaar en blijven de hele winter decoratief. Dit gras houdt van een zonnige standplaats en vraagt om een grote pot met brede basis om omwaaien te voorkomen.

Vedergras Stipa maakt fijne, dichte pollen. ’s Zomers komen er sierlijke zilveren pluimen aan. En voor wie het echt klein wil houden: blauw schapengras Festuca glauca vormt blauwe polletjes van maximaal 30 centimeter hoog.

Zegge Carex vormt mooie, niet te hoge pollen. Een zegge is te herkennen aan de driekantige stengel. Veel zegges houden ook ’s winters hun kleur. Dit gras doet het niet alleen goed in de volle zon, maar ook in de halfschaduw. Een aanwinst om in een mooie pot of mand neer te zetten.

Tip: Vergeet niet om af en toe wat gras te plukken. De bloeihalmen zijn prachtig als vulling voor boeketten.

Bekijk onze filmpjes over het planten en snoeien van vaste planten >>

Lees meer  Zonnehoed

Redactie: colour-your-life.nl


Lees ook:

Bekijk de instructiefilm siergrassen snoeien >>
Meer tip’s voor het balkon en terras
Alles over beplanting
Tuinevenementen bezoeken
Tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud door een professionele hovenier
Bekijk de ingezonden tuinfoto’s