Sneeuw in de tuin: Niets is mooier dan het uitzicht op een wit winterlandschap. Maar schuilt er onder de sneeuw ook een gevaar voor de planten in tuin? Niet altijd, soms helpt het zelfs om de tuin te beschermen.

Schade door sneeuw in de tuin

Wat te doen bij sneeuw in de tuin? Op zich is het niet schadelijk voor planten, enkele uitgezonderd. Het biedt voor planten zelfs een beschermlaagje tegen vorst en gure oostenwind. Pas als het smelt en weer opvriest, is het schadelijk. De dikke ijslaag die dan ontstaat, verstikt de planten.

Planten die gevoelig zijn

Wanneer sneeuw op takken blijft liggen, worden deze te zwaar en breken af. Dan kun je denken aan bamboe, coniferen en struiken. Ook vijverplanten kunnen er last van hebben. Wanneer het op een bevroren vijver blijft liggen, krijgen de planten geen zonlicht meer.

Tips:

  • Schud de sneeuw van struiken, coniferen, bamboe en bomen af.
  • Loop niet over het gazon.
  • Maak de vijver sneeuwvrij als deze dichtgevroren is.
  • Bestrooi paden en terrassen met zand i.p.v. zout, dit is beter voor de planten.
  • Geef de vogels extra te eten.

 

Wat te doen bij sneeuw in de tuin om je planten te beschermen

Vorst in de tuin

Sneeuw gaat vaak samen met vorst. Vorst kent aparte spelregels voor de tuin. Lees hierover meer in het artikel beperk vorstschade in je tuin.

Tuinvogels voeren

Gaat het echt gedurende een langere periode vriezen, dan moet je de vogels gaan helpen. Nou ja, moet, kunt uiteraard. Met de sneeuw is het voor de vogels lastig om zelf voedsel te vinden. Help de vogels daarom een handje en open je restaurant voor vogels in de tuin. Geef niet alleen brood, dat is wat eenzijdig. Een stuk appel is eten en drinken tegelijk. De bekende pinda’s worden goed gewaardeerd, evenals de vetbol.s

Vetbollen kun je ook zelf maken door een blok(je) ongezouten frituurvet te smelten, waardoor je dan wat zonnepitten en vogelzaad mengt. Giet het warme mengsel in een blikje, samen met een draad om de bol aan op te hangen. Na dat het geheel is afgekoeld, even het blikje in warm water dopen, dan laat de bol gemakkelijk uit het blikje los. Bekijk ook ons stappenplan voor het maken van vetbollen.

Lees meer  Dahlia

Jouw ultieme tip

Heb jij zelf een goede tip voor maatregelen bij sneeuw in de tuin? Laat het weten in de reacties!

Lees ook: Tuin winterklaar maken