Hoewel januari nog een vrij rustige tuinmaand is, kan er nog genoeg gesnoeid worden. Zo kunnen dakbomen, zoals de dakplataan en bolbomen zoals de bolacacia gesnoeid worden. Er zijn ook bomen die je beter niet kan snoeien in januari. Bekijk onze tips in de snoeikalender van januari.

dakplataan

Dakbomen

Dakbomen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden en dan met name de bomen die als natuurlijke parasol kunnen dienen. Het gaat hierbij om bomen die door een constructie van bamboestokken of aluminium ringen horizontaal uitgebogen worden en zo de parasolvorm krijgen. Wanneer je jaarlijks nieuwe takken aanbindt, zal de boom deze vorm ook behouden en een mooie structuur geven aan je tuin.

Snoeitips voor de dakboom

Een van de bekendste dakbomen is de dakplataan, die ieder jaar een snoeibeurt nodig heeft. Zo zullen de horizontaal scheuten zich goed ontwikkelen. Knip de twijgen echter niet te ver terug. Je kunt ze het beste 1 tot 3 centimeter van de basis terug snoeien. De dikkere takken kun je gemakkelijk met een takkenschaar of snoeizaag verwijderen. De dakplataan is niet de enige dakboom die geschikt is om in deze vorm te snoeien. Ook de dak moerbei-boom Morus Alba en de dak prunus Prunus cerasifera Nigra leent zich hier goed voor.

catalpa

Bolbomen

Ook de bolbomen zie je steeds meer terug in de Nederlandse tuinen. Ze zijn bijzonder geschikt voor een kleinere tuin omdat de lengte van de stam, van de grond tot aan de bol vast staat en niet meer zal veranderen. Zo kun je de eindhoogte van de boom, afhankelijk van de soort, goed inschatten.

 

Snoeitips voor de bolboom

De meest bekende bolboom is de Catalpa. Toch zijn er nog vele andere bladverliezende en bladhoudende bolbomen, zoals de bol acacia, ginko, maar ook de laurier, hulst of olijf. Om de bolvorm erin te blijven houden, kun je het beste eens per drie jaar snoeien. Zolang het niet vriest kun je deze maand het beste snoeien. Houd de vorm van de kroon aan en snoei omhoog groeiende twijgen terug tot op 10 tot 15 centimeter van de stam.

Lees meer  Waterlelie

Overige snoeitips voor januari

In januari kan het flink vriezen en daarom moet je goed opletten met snoeien. Je kunt het beste helemaal niet snoeien wanneer het vriest. Sommige boomsoorten reageren extreem op een goede snoeibeurt. Bepaalde esdoorns Acer, berken Betula en haagbeuken Carpinus Betulus kunnen hier niet tegen en kunnen bij een snoeibeurt gaan bloeden. Mocht je deze bomen nog willen snoeien dan kun je dit het beste vanaf augustus doen tot uiterlijk december.

 

Weten wat je nog meer in de tuin kan doen in januari? Bekijk de tuinkalender.

*Dit artikel bevat een affiliate link