De belangstelling voor biologische voeding en het hebben van een eigen moestuin groeit. Wil jij ook je eigen sperziebonen kweken? Wij vertellen je hoe. 

 

Sperziebonen, stam- of stokbonen?

Het kweken van sperziebonen is niet moeilijk, maar het is wel leuk en handig om iets te weten over de bonengroepen. Zowel groene als gele sperziebonen vallen namelijk onder twee groepen, de lage bonen en de klimbonen. Onder lage bonen vallen struikbonen en stamslabonen. Klimbonen worden ook wel stokbonen genoemd. Groene en gele sperziebonen zijn er dus in lage struik- en klimvorm. Hele lange bonen, zoals snijbonen vallen altijd onder de stokbonengroep. Deze hebben meer ruimte nodig.

 

Soorten bonen

De keuze uit het zaaien van bonen is reuze. Je hebt naaldboontjes, oftewel Haricots verts, Chinese boontjes, snijbonen en boterbonen. Daarnaast heb je de lablab boon met een waterval van paarse bloemetjes. Deze worden vaak om hun sierwaarde in de tuin geplant.

 

Sperziebonen kweken

Vanaf half mei en begin juli kun je aan de slag met het kweken van sperziebonen. Voordat je de bonen gaat zaaien, kun je ze het beste zo’n 4 uur in een bakje water laten weken. Maak vervolgens zaaigeultjes en houd tussen de rijen een afstand van 40 cm. Maak vervolgens de geultjes nat en leg de bonen erin, zorg hier voor een tussenruimte van 5 tot 10 cm. De geultjes dek je af met 3 cm grond en geef ze daarna water. Heb je stokbonen? Druk de zadan dan aan de binnenkant van de staak in de grond. De zaailingen zullen zich er vanzelf omheen winden. Ook deze zaden dek je af met 3 cm grond en geef je water. Zorg ervoor dat de plantjes geen natte voeten krijgen, daar houden ze niet van. Geef de bonen bij warm en droog weer slechts om de twee dagen water.

 

Lees meer  Zelf bosbessen kweken

Klimbonen

Klimbonen hebben een steuntje nodig. Dit kun je het makkelijkste doen met een wigwamvorm van 4 bamboestokken die bovenaan bij elkaar zijn vastgebonden. Je kunt ook een constructie maken van ongeveer 2 m hoge stokken die tegenover elkaar staan. Uiteraard kun je ook een plantensteun kopen.