Samen met witte kool, rode kool en savooikool behoort spitskool tot de sluitkolen. Alle sluitkolen hebben korte dikke stengels dichtbij de grond met daarop een gesloten kool. Het blad van de sluitkolen is voorzien van een waslaag, dat betekent onder andere dat ze langer houdbaar zijn. 

 

Sluitkool telen

Over het algemeen is kool niet de makkelijkste groente om te telen. Dit geldt zeker ook voor sluitkolen. De meeste kolen houden van kleigrond, een voedzame, zware, vocht vasthoudende grond. Sluitkolen zijn dan ook lastiger te telen op lichte en losse zandgrond. Daarnaast mag de grond niet te zuur zijn. Sluitkolen maken veel wortels, veel blad en een flinke kool. Hieruit kun je afleiden dat ze veel voeding nodig hebben. In de winter kun je daarom werken met mest en compost onder. Dit zorgt voor een goede structuur, veel humus, mineralen en sporenelementen. Een rijk bodemleven dus. Een week of twee voor het uitplanten van de zaailingen kun je de kool een ruime hoeveelheid organische moestuinvoeding geven. Dit is goed voor de algemene ontwikkeling van de plant.

De teelt van sluitkolen duurt over het algemeen lang. Hier is spitskool wel een uitzondering op. Spitskool heeft een relatief korte teeltduur. Halverwege de teelt kunt je sluitkolen vaak nog wat moestuinvoeding geven. Maar let op, overbemesting zorgt voor zwakke planten, ziekten, slechte koolvorming enzovoort. Tot slot groeien sluitkolen het beste in de zon, maar in de halfschaduw kunnen ze ook een prima opbrengt geven.

 

Sluitkool zaaien

Je kunt de kolen het beste voorzaaien in een tray of potjes onder glas. De reden hiervan is niet de warmte of weersomstandigheden, kolen kunnen namelijk heel goed tegen kou en regen. Maar jonge zaailingen zijn het lievelingskostje van duiven. De kolen kiemen snel, dit is ook afhankelijk van de grondtemperatuur, maar de kieming duurt vaak 1 tot 2 weken. De zaailingen kun je het beste langzaam op gelijkmatige, koele en lichte omstandigheden kweken. Wil je kool buiten zaaien? Zorg er dan voor dat ze goed beschermd zijn tegen de duiven.

Lees meer  Duurzaam tuinieren

 

Sluitkool oogsten

Sluitkolen kun je oogsten door met een mes een stuk van de stronk af te snijden. De zijbladeren van de plant kun je gebruiken voor de composthoop. Je kunt het beste de buitenste losse bladeren van de sluitkool afsnijden, zo houd je alleen de sluitkool over. De buitenbladeren kun je ook eten, maar deze zijn minder lang bewaarbaar en zijn vaak stugger en dikker waardoor ze een langere kooktijd hebben.

Sluitkolen kun je het beste koel en donker bewaren. Dan blijven ze wel een paar weken goed. Spitskool kun je het beste niet invriezen, dit is minder lekker.