Er zijn de afgelopen tijd heel wat stormen komen aanwaaien en wij durven te wedden dat het niet de laatste waren. Misschien heeft ook jouw tuin eronder geleden en zijn er dakpannen weggewaaid en ongelukkig terechtgekomen, zijn er bomen omgevallen of heeft je schutting het begeven. Of misschien heeft jouw tuin het er nog goed van af gebracht, maar wil je voortaan beter voorbereid zijn. Dit doe je eraan!

 

1. Voorkomen is beter dan genezen

Heeft je tuin tot nu toe nog geen stormschade geleden? Gelukkig! Toch is het handig om even wat dingen na te gaan voor de volgende keer dat er een storm op komt zetten. Een preventieve tip is om oude, grote bomen in je tuin eens in de zoveel jaar te laten checken door een boomspecialist. Is de boom nog wel stabiel? Zitten er geen rotte plekken in de stam? Zit er veel dood hout in de boom? Daarnaast is het goed om te controleren of je schutting nog goed in de grond zit en geen rotte delen heeft. De meeste schuttingen gaan wel tot een jaar of twintig mee, maar als je schutting ouder is of je twijfelt of hij nog wel stabiel genoeg is, is ook dat belangrijk om te checken. Ook wat betreft dakpannen, zonnepanelen, dakgoten en andere materialen op je dak is het goed deze regelmatig te (laten) controleren.

 

2. Wat wordt er vergoed?

Oké, die tips zijn waarschijnlijk handig voor bij de volgende storm. Waarschijnlijk heb je echter, als je dit leest, al schade opgelopen. Als die schade groot is, vraag je je misschien af of er iets vergoed kan worden. Als je schade is veroorzaakt door een storm van minimaal windkracht 7 (te controleren bij het KNMI) worden de vaste onderdelen zoals een tuinhuis of tuinafscheiding (deels) gedekt door je opstalverzekering. Let wel op: doe niks aan de schade zonder overleg met je verzekeraar. Dan wordt er namelijk vaak niets vergoed. Is dit bij jouw verzekeraar niet het geval? Maak dan vooraf goede foto’s van de schade.

Lees meer  Kevers voorkomen en bestrijden

 

3. Herstellen van schade bij bomen

Misschien zijn er bij je bomen veel takken afgebroken. Die kun je verder afzagen tot op zo’n 20-30 cm van de stam. Dat haalt het meeste gewicht wel van de tak. Als je dat hebt gedaan zaag je de onderkant wat in, net boven de takkraag, zodat de bast niet uitscheurt. Daarna zaag je de bovenkant er ook voorzichtig af, waarbij je erop let dat je een gladde, zo klein mogelijke wond krijgt. Jongere boompjes kunnen bij grote stormen makkelijker scheef waaien. Gelukkig trek je ze ook makkelijker weer recht. Zet ze vast met boompalen op 20-30 cm afstand van de boom. Als je juist schade hebt aan grotere bomen kun je een vakman inschakelen.

 

4. Herstellen van schade bij planten

Misschien zijn er heesters en vaste planten in je tuin die stormschade hebben opgelopen. Denk aan omgewaaide struiken of afgebroken takken. Probeer (deels) losgekomen vaste planten en heesters weer rechtop te zetten, waarbij je de aarde rondom de voet van de plant stevig aantrapt. Zet heesters eventueel stevig vast door middel van palen en boomband. Knip of zaag afgebroken takken af. Zorg altijd voor scherp gereedschap, dat geeft mooiere wonden die sneller zullen genezen. Let erop dat je dikke takken altijd iets schuin afknipt of zaagt, zodat regenwater snel van de wond afstroomt.

 

5. Niet meer te redden

Zijn er planten of bomen in je tuin echt zwaar beschadigd en moeten ze er uit? Nu is het een perfecte tijd voor nieuwe aanplant! Zorg bij nieuwe aanplant van bomen dan meteen voor goede boompalen.

 

Lees ook: Veelvoorkomende ziekten en plagen van A tot Z