Wat is een zwoele zomeravond zonder rozen? Met hun geur en kleur zetten ze de zomer luister bij. Rozen zijn de zomer. Rozen zijn romantisch. Ze passen in de border, begroeien een kalende boom of versieren een pot op het balkon of terras. Rozen maken uw tuin compleet!

Rozen zijn sinds mensenheugenis in cultuur. Ze kruisen gemakkelijk en daardoor zijn in de loop der tijd enorm veel verschillende rozen ontstaan. Wilde rozen komen op het gehele noordelijk halfrond voor, zowel in Europa als in Azië. Ze hebben enkele bloemen met vijf bloemblaadjes, die rond een krans van meeldraden groeien.

 

Succes met rozen

Historie van de roos

Al in de oudheid werden rozen in verband gebracht met luxe en welstand. In vroegere Arabische culturen zijn rozenolie en rozenwater bekend. Daarmee zouden alle ziekten te genezen zijn. Het waren en zijn kostbare producten, waarvoor grote hoeveelheden rozen nodig zijn. Welgestelde Romeinen rustten graag op een geurig bed van bloemblaadjes.
Als tuinplant kregen rozen in Europa pas bekendheid in de 1ge eeuw. Door de toenemende wereldwijde handelsbetrekkingen ontstonden kruisingen met Chinese rozen, die doorbloeien of herbloeien. Joséphine de Beauharnais, de echtgenote van keizer Napoleon raakte volledig in de ban van die nieuwe kruisingen en liet de mooiste uitplanten rond haar kasteel Malmaison bij Parijs. De heerlijk geurende roze roos ‘Souvenir de Malmaison’ stamt uit 1843 en is nog steeds te koop. Ook andere Oude rozen zijn nog steeds aanbevelenswaardig voor uw tuin. Dankzij de natuurgetrouwe tekeningen van Redouté is hun schoonheid bewaard gebleven.

Bekijk de instructiefilm klimrozen snoeien >>

Succes met rozen

 

Symboliek van de roos

Rozen hebben altijd zeer tot de verbeelding gesproken en doen dat nog steeds. Rode rozen staan symbool voor vurige hartstocht, witte rozen voor reinheid en onschuld. Ze komen ook voor in de wapens van Engelse families zoals York witte roos en Lancaster rode roos. Toen ze elkaar in de ISe eeuw bestreden, is dit bekend geworden als de ‘rozenoorlogen’. In de taal wordt het woord ‘roos’ gebruikt in de betekenis van ‘mooi’ ofwel rooskleurig.

Lees meer  Snoeien in januari

Redactie www.colour-your-life.nl

 

Lees ook:
Meer over rozen
Meer over beplanting
Alles over fruit
Voor de kids
Tuinplezier met kids