De rode biet is een superfood die helaas nog niet door iedereen wordt gewaardeerd. Ondanks dat het een erg gezonde groente is, vinden veel mensen de smaak niet lekker. Wel wordt bietensap steeds populairder.

Voedingswaarde van rode bieten

Rode bieten zitten vol met vitaminen A, B, C en P, mineralen, antioxidanten en ijzer. De antioxidanten van de rode biet zijn vooral heel gezond voor mensen met bloedarmoede, omdat het de lever ontgift en het bloed zuiver helpt houden. Ook zitten bieten vol met nitraat; een stof die de bloedvaten verwijdt en zorgt dat er meer zuurstof naar de spieren toe kan gaan. Het is dus een perfecte groente voor sportliefhebbers.

Rode bieten in de tuin

De beste zaaiperiode voor bieten is april tot half juli. Als je ze in deze periode voorzaait zal het plantje na ongeveer twee weken klaar zijn om de grond in te gaan. Onthoud wel dat de biet een tweejarig gewas is. Je kunt bieten oogsten op moment dat ze deels naar boven komen en naar gewenste grootte zijn. Zorg er wel voor dat ze niet te groot worden, anders worden ze minder lekker in smaak en duurt de bereiding langer.

Kijk voor meer tips ook eens in onze zaaikalender>>

 

Wist je dat…

Buiten het feit dat rode bieten de sportprestaties verbeteren, is bietensap ook heel goed voor de huid en schijnt het zelfs te helpen bij het bestrijden van leukemie, omdat het helpt bloed te zuiveren.

Wil je ook graag zelf rode bieten kweken in de tuin? Online en bij verschillende kwekerijen en tuincentra zijn de zaden verkrijgbaar.

 

Stel jouw tuinvraag

Heb je vragen over dit artikel, een ander onderwerp of wil je iets delen? Deel het via onze Facebook pagina en wij zullen je vraag zsm beantwoorden.
Voor meer tips volg ons ook op TwitterGoogle+ en Pinterest.

Lees meer  Moestuinkalender juni