Dankzij de bewezen krachtige antioxidanten en voedingsstoffen die de vruchten bevatten behoort de vlierbes tot superfoods.
De vlierbes geeft niet alleen lekkere bessen, de struik heeft ook prachtige witte bloemen. Deze struik staat dan ook mooi in je tuin, hij is vol en je kunt van de bessen die hij geeft bijvoorbeeld jam maken. Ongekookte vlierbessen kunnen niet worden gebruikt, omdat ze giftige stoffen bevatten die misselijkheid en braken kunnen veroorzaken.

Voedingswaarde vlierbessen
De vlierbes bevat vitamine A, vitamine B en vitamine C. De vlierbes is vooral heel goed voor mensen met hart- en vaatziekten, deze bessen zouden de kans op klachten kunnen verlagen.
Vlierbesextract helpt de aanmaak van slecht cholesterol te voorkomen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de geneeskrachtige werking van de vlierbes afkomstig is van deze voedingsstoffen: tannine, aminozuren, carotenoïden, vitamines A, B en C.
Een voordeel van de vlierbes is dat zij de immuniteit van je lichaam zouden verhogen. Deze bes blijkt ook goed te helpen bij verkoudheid, griep en/of luchtweg aandoeningen.

Vlierbessenstruik in de tuin
De vlierbes heeft geen speciale grond nodig om te groeien, en kan zowel in de zon als in de halve schaduw staan. Eenmaal geplant hoef je niet veel aandacht aan de plant te besteden. Bij droge periodes is het verstandig ze wel iets meer water te geven. Na de eerste oogst in het voorjaar vormt de struik weer nieuwe eenjarige scheuten. Knip de taken zodat het licht er weer in kan vallen, op die manier zal hij in het najaar nog een keer oogst opbrengen.

Wist je dat…
De vlierbes ook een vogel lokker is? Ze komen in onze tuin om voedsel te zoeken, nestelen en te schuilen. Vogels halen hun vitamine C vooral uit bessen en dus ook de vlierbes. De rode vlierbes is giftig voor mensen en vogels.

Lees meer  Bramen & bottels