Aardbeien 

Meteen als onze ” zomerkoninkjes” geoogst zijn, moeten we alweer denken aan het volgende seizoen. Want in de eerste week van augustus worden aardbeien geplant voor het volgende jaar. Deze teelt wordt de normale teelt genoemd.

hangende aardbeien

Soorten aardbeien

De latijnse naam van de aardbei is fragaria – met diverse variëteiten. We onderscheiden in grote lijnen de volgende groepen:

  • Doordragende aardbeien,
  • Aardbeien voor de normale teelt,
  • Gekoelde aardbeien
  • In container geteelde aardbeien
  • Kasaardbeien

Wij, als amateur groenteliefhebber, houden ons meestal bezig met de normale teelt.

Welke zoals reeds gezegd geplant worden in de eerste week van augustus in rijen van ongeveer 40 cm uit elkaar in de rij.

Aardbeien worden ook wel zelfbarende planten genoemd. Direct na de oogst gaan de planten uitlopers vormen welke dan uitgeplant worden, met als toevoeging dat de eerst planten van de uitlopers de beste planten zijn. Deze planten noemen we uitgangsmateriaal en heel belangrijk is dat deze planten gezond zijn, dus moeten we regelmatig nieuwe planten kopen bij een plantenkweker.

aardbeien plant

Als we over regelmatig praten dan bedoelen om de twee a drie jaar nieuwe planten kopen.

Aardbeien telen

Aardbeien worden vaak ten onrechte onder “klein fruit “gerangschikt terwijl fruit groeit aan houtachtige gewassen dus is deze benaming niet geheel juist.

Voor het planten moet een goede organische bemesting worden toegepast als een soort voorraadbemesting. Na het planten is een goede watervoorziening erg belangrijk en de in september groeiende uitlopers moet meteen worden verwijderd.

Een beetje ruigte tijdens flinke vorst geeft een goede bescherming en voorkomt het uitdrogen van de overwinterende planten.

In het voorjaar tussen de planten de grond losmaken en wat bijmesten. Om het rotten van aardbeien tegen te gaan, kan het nodig zijn een paar bespuitingen uit te voeren.

Aardbeien kweken vergt dus de nodig zorgvuldigheid maar wordt ruimschoots vergoed door heerlijke schalen sappige vruchten, welke goed geconserveerd kunnen worden door bijvoorbeeld invriezen.

 

Lees meer  Kasvruchten oogsten en bewaren: aubergine

Lees ook: