Rond eind november, begin december gaan de oudere egels in winterslaap. Pas wanneer het echt heel koud wordt, zo rond halverwege januari, gaan de jongeren slapen. Naarmate de maanden verstrijken wordt het echter steeds lastiger, vooral voor jongere egels, om voldoende voedsel te vinden. Maar ook nattigheid en kou zijn een  grote bedreiging in de wintermaanden.

Creëer een fijne slaapplaats

Voor egels is een slaaphuisje erg welkom. Belangrijk is dat het huisje zowel vocht- als windvrij is. Op verschillende sites vind je bouwtekeningen om direct aan de slag te gaan. Ben je zelf niet zo handig, dan kun je natuurlijk ook een egelbungalow in de winkel kopen. Plaats het huis op een rustige plek met voldoende bodembegroeiing en vul het voor de helft met bladeren. Om rotting te voorkomen zet je het huis op een of meerdere tegels.

Met de volgende tips kun je het de egel een stuk gemakkelijker maken:

  • Let op met het verplaatsen of verwijderen van takken of composthopen. Egels verschuilen zich hier graag onder.
  • Zorg ervoor dat de egel gemakkelijk de tuin kan betreden. Een opening van 15 bij 15 cm in de heg of schutting is al voldoende.
  • Leg een plankje of trapje schuin in de vijver. Hoewel egels goede zwemmers zijn, kunnen zij vaak niet tegen de steile randen op.
  • Verstoor de slaap van de egels niet. Hoewel het nog zo verleidelijk is om het deksel van een egelhuisje op te tillen is dit zeer onverstandig. Hiermee wordt de energievoorraad aangetast.
  • Gebruik geen slakkenvergif of bestrijdingsmiddelen in de tuin. Deze zijn dodelijk voor egels.

Tip: bekijk hier onze tips voor het bijvoeren van egels>>


Stel jouw tuinvraag

Heb je vragen over dit artikel, een ander onderwerp of wil je iets delen? Deel het via onze Facebook pagina en wij zullen je vraag zsm beantwoorden.
Voor meer tips volg ons ook op TwitterGoogle+ en Pinterest.

Lees meer  Tuin winterklaar maken

 

Lees ook: