Egels zijn nuttige en welkome gasten in de tuin. In de herfst en winter kun je ze op verschillende manieren een handje helpen met voedsel en onderdak.

 

Nuttige beestjes, die egels

Egels zijn niet voor niets welkome gasten in de tuin. Zo eten ze graag overlastgevende slakken en spinnen voor je op. Genoeg reden om ze een handje te helpen bij het verzamelen van voldoende voedsel en het aanbieden van een fijn onderdak, nog voor de winter inslaat.

Nederlandse egel

In Nederland komt er één egelsoort voor, de Erinaceus Europaeus. Deze vriendelijke, maar schuwe viervoeter leeft zowel in de bossen, parken, ongemaaide slootkanten en in woonwijken waar ze op zoek zijn naar dichtbegroeide tuinen. Helaas gaat de egel in Nederland hard achteruit. Gelukkig kun je het dier zelf op verschillende manieren een handje helpen, zowel met bijvoeren als het egelvriendelijk inrichten van je tuin.

 

Egels in winterslaap

Rond eind november, begin december gaan de oudere egels in winterslaap. Pas wanneer het echt heel koud wordt, vanaf eind december, gaan de jongeren slapen. Naarmate de maanden verstrijken wordt het echter steeds lastiger, vooral voor jongere egels, om voldoende voedsel te vinden. Maar ook nattigheid en kou zijn een grote bedreiging in de wintermaanden.

De laatste jaren is het voor egels door de verstedelijking en insecten die niet meer te vinden zijn, steeds moeilijker om voedsel te vinden. En dat is een groot probleem. De jonge en volwassen egels kunnen namelijk niet in winterslaap gaan zolang ze ondervoed zijn. Bovendien kan een egel met te weinig vetreserves tijdens een winterslaap ontwaken omdat hij bij moet eten. Het is daarom goed om egels in jouw tuin bij te voeren!

egels helpen en voeren

Welk voer is geschikt voor egels?

Voor egels is het belangrijk om in de herfst een goede vetvoorraad op te slaan ter voorbereiding op de winter. Als je eenmaal egele in de tuin hebt, is de kans groot dat je ze vaker zal zien. De dieren hebben namelijk vaak een vaste route in hun zoektocht naar voedsel. In de avond gaan ze op zoek naar een lekkere maaltijd, van insecten en spinnen tot slakken en regenwormen.

Lees meer  Hagelschotziekte

Do’s & don’ts

 • Do:
  • Voer de egel bij met harde katten- of kittenbrokjes met een zo hoog mogelijk vleesgehalte en zo min mogelijk zout en lactose.
  • Zet ook een bakje schoon water neer.
  • Harde egelbrokjes helpt bij het schoonhouden van het gebit.
  • Extra tip: Smeer de bovenste laag kattenbrokjes in met blikvoer voor egels of gedroogde insectenpaté. De meeste katten halen hier hun neus namelijk voor op en laten de brokken daardoor staan.
 • Don’t:
  • Speciaal egelvoer is vaak juist niet geschikt voor egels. Het bevat dikwijls voedingsstoffen die niet goed door egels verteerd kunnen worden, zoals pinda’s, meelwormen en mais. Er bestaat ook geen richtlijn voor egelvoer, dus koop dit liever niet. Kattenbrokjes bevatten genoeg voedingsstoffen.
  • Een schoteltje melk is uit den boze, dit kunnen egels niet goed verteren.
  • Restanten van het voedsel dat wij zelf eten kan de gezondheid van met name jonge egels schaden. Zet dit nooit neer.

Begraaf een egel niet zomaar

Kom je een egel in winterslaap tegen, dan kan het lijken alsof hij overleden is. Zijn lichaam voelt koud aan, hij beweegt nauwelijks en de ademhaling gaat zo zacht dat deze bijna niet op te merken is. Het lijkt dan alsof de egel overleden is, maar vaak is hij dan gewoon in een diepe winterslaap. Begraaf een egel dus nooit zonder een deskundige controle, want hij kan gewoon nog leven. Twijfel je of een egel in winterslaap is of overleden is? Bel dan het dichtstbijzijnde egelopvangcentrum.

Creëer een fijne slaapplaats

Voor egels is een slaaphuisje erg welkom. Belangrijk is dat het huisje zowel vocht- als windvrij is. Op verschillende sites vind je bouwtekeningen om direct aan de slag te gaan. Ben je zelf niet zo handig, dan kun je natuurlijk ook een mooie egelbungalow in de winkel kopen. Plaats het huis op een rustige plek in je tuin met voldoende bodembegroeiing en vul het voor de helft met bladeren. Om rotting te voorkomen zet je het huis op een of meerdere tegels.

Lees meer  Bemesting in de tuin
Bekijk deze egelhuizen: h1 { font-size: 25px; } Bekijk deze egelhuizen: Links var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686054434357", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000113030267","familyId":"","siteId":"59292","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Egelhuis","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686054481637", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000015659469","familyId":"","siteId":"59292","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"CKB%20LTD%20-%20Houten%20Egelhuis%20-%20Buitenverblijf%20-%20E...","linkSubId":""};

Meer tips om egels te helpen

 

 • Let op met het verplaatsen of verwijderen van takken of composthopen. Egels verschuilen zich hier graag onder.
 • Zorg ervoor dat de egel gemakkelijk de tuin kan betreden. Een opening van 15 bij 15 cm in de heg of schutting is al voldoende.
 • Leg een plankje of trapje schuin in de vijver. Egels zijn goede zwemmers, toch kunnen ze vaak niet tegen de steile randen op.
 • Verstoor de slaap van de egels niet. Hoewel het nog zo verleidelijk is om het deksel van een egelhuisje op te tillen is dit zeer onverstandig.
 • Gebruik geen slakkenvergif of heftige bestrijdingsmiddelen in de tuin. Deze kunnen dodelijk zijn voor egels.

Lees ook: