Egels zijn nuttige en welkome gasten in de tuin. In de herfst en winter kun je ze op verschillende manieren een handje helpen met voedsel en onderdak.

 

Nuttige beestjes, die egels

Egels zijn niet voor niets welkome gasten in de tuin. Zo eten ze graag overlastgevende slakken en spinnen voor je op. Genoeg reden om ze een handje te helpen bij het verzamelen van voldoende voedsel en het aanbieden van een fijn onderdak, nog voor de winter inslaat.

Nederlandse egel

In Nederland komt er één egelsoort voor, de Erinaceus Europaeus. Deze vriendelijke, maar schuwe viervoeter leeft zowel in de bossen, parken, ongemaaide slootkanten en in woonwijken waar ze op zoek zijn naar dichtbegroeide tuinen. Helaas gaat de egel in Nederland hard achteruit.

Gelukkig kun je het dier zelf op verschillende manieren een handje helpen, zowel met bijvoeren als het egelvriendelijk inrichten van je tuin.

Egels in winterslaap

Rond eind november, begin december gaan de oudere egels in winterslaap. Pas wanneer het echt heel koud wordt, zo rond halverwege januari, gaan de jongeren slapen. Naarmate de maanden verstrijken wordt het echter steeds lastiger, vooral voor jongere egels, om voldoende voedsel te vinden. Maar ook nattigheid en kou zijn een grote bedreiging in de wintermaanden.

Egels in de tuin - Handje helpen met voeren en bieden van onderdak

Menu voor de egels

Voor egels is het belangrijk om in de herfst een goede vetvoorraad op te slaan ter voorbereiding op de winter. Als je eenmaal een egel in de tuin heb is de kans groot dat je ‘m vaker zal zien, ze hebben vaak een vaste route in hun zoektocht naar voedsel. In de avond gaan ze op zoek naar een lekkere maaltijd, van insecten en spinnen tot slakken en regenwormen.

Do’s & don’ts

  • Do: Je kunt ze ook bijvoeren met katten- of hondenbrokken, muesli, fruit, pindakaas of speciaal egelvoer dat je bij een dierenspeciaalzaak of tuincentrum kunt kopen.
  • Don’t: Een schoteltje melk is uit den boze, dit kunnen egels niet goed verteren.
Lees meer  Een tiny house als B&B in de tuin

 

Creëer een fijne slaapplaats

Voor egels is een slaaphuisje erg welkom. Belangrijk is dat het huisje zowel vocht- als windvrij is. Op verschillende sites vind je bouwtekeningen om direct aan de slag te gaan. Ben je zelf niet zo handig, dan kun je natuurlijk ook een mooie egelbungalow in de winkel kopen. Plaats het huis op een rustige plek met voldoende bodembegroeiing en vul het voor de helft met bladeren. Om rotting te voorkomen zet je het huis op een of meerdere tegels.

Meer tips om egels te helpen

  • Let op met het verplaatsen of verwijderen van takken of composthopen. Egels verschuilen zich hier graag onder.
  • Zorg ervoor dat de egel gemakkelijk de tuin kan betreden. Een opening van 15 bij 15 cm in de heg of schutting is al voldoende.
  • Leg een plankje of trapje schuin in de vijver. Egels zijn goede zwemmers, toch kunnen ze vaak niet tegen de steile randen op.
  • Verstoor de slaap van de egels niet. Hoewel het nog zo verleidelijk is om het deksel van een egelhuisje op te tillen is dit zeer onverstandig. Hiermee wordt de energievoorraad aangetast.
  • Gebruik geen slakkenvergif of heftige bestrijdingsmiddelen in de tuin. Deze kunnen dodelijk zijn voor egels.

Lees ook –