Hoe ziet de tuin van een professionele hovenier eruit? Paul van Ontwerpstudio Paul Tuin- en Landschapsontwerper uit Arnhem laat u een kijkje nemen in zijn tuin.

De tuin van Paul Kromhout
De oppervlakte van mijn tuin is 60 m2 en is aangelegd in 2009. Mijn tuin ligt voornamelijk op het zuiden van Arnhem.
Kun je jouw tuin omschrijven?
Kenmerkend voor mijn tuin is dat hij niet als een ’tuin’ is ingericht. Door de kleine oppervlakte en de beschutting is het eigenlijk een zitplek en doorgangeen patio. Toch kan onze kleine meid erin spelen en kunnen we makkelijk met 10 mensen zitten.
Ik heb verschillende functies gecombineerd, zo kan je op de trap zitten omdat die breed is, de vaste banken zijn opbergruimte en de hockers worden een zandbak en vuurplek. Vanwege de felle zon hebben we felgekleurde schaduwdoeken opgehangen die ook weer weg kunnen. Uit de muur van de schuur stroomt water en ook staat er een heuse boom in de tuin. Dit kan echter prima in een kleine tuin, als je de juiste soort kiest. Om evenwicht en rust te krijgen zijn de afscheidingen en de schuur in grafiet geschilderd, wat ook weer ruimte suggereert. Elk klein plekje is ingenomen door weelderige planten die voor een geborgen sfeer zorgt.
Wat zijn jouw favorieten onder de beplanting?
Eén van mij favorieten is de Halesia Carolina sneeuwklokjesboom. Deze boom is jaarrond mooi en heeft een mooie eivormige luchtige kroon met superveel bloemen. De bladeren zijn mooi fris groen, en door de prachtig gestreepte bast is deze boom een echte eyecatcher. Daarnaast ben ik ook gek op Lupines, lekker onvoorspelbaar wat betreft kleur en waar ze opkomen. De bloemen en het blad zijn een lust voor het oog.
Hoeveel uur per week werk je in de tuin?
Erg weinig, niet nodig ook. In de winter zorg ik goed voor de planten en dat merk je de rest van het jaar. Wel maak ik alles 1 keer per jaar goed schoon en werk ik de verf bij. Verder gewoon genieten!
Wat is jouw favoriete plek in de tuin?

Op het trappetje naast de Kamperfoelie, omdat die zo heerlijk ruikt in de zomeravond.

Wat is jouw favoriete tuinmoment?
Dat heeft niet met mijn tuin te maken. Als de Carpinussen beuken in blad komen. Die kleur groen is zo fantastisch, zeker als het zonlicht er een beetje mee speelt.
Op zulke momenten ben ik in het bos te vinden!
Heb je nog wensen voor je tuin in de toekomst?

Ik zou nog wel eens willen experimenteren met gevel- en dakbegroeiing. Een geweldige toevoeging die weinig ruimte kost en makkelijk is in onderhoud. Ook kan ik dan bijvoorbeeld het regenwater van de schuur en het huis hergebruiken in de tuin.

Welke tuintip heb jij voor onze lezers?
Door te kiezen voor Eén stijl en die consequent door te zetten zult u een evenwichtig beeld bereiken en niet teleurgesteld raken. Investeer in een goed ontwerp, het betaald zich dubbel en dwars terug.
Lees meer  De tuin van Margreet en Eike uit Gameren