Als in de zomer de borders op zijn mooist zijn en weelderig bloeien is het leuk om ook wat bloemen binnen in huis op de vaas te zetten. Helaas blijven niet alle bloemen lange tijd fris op de vaas. Hieronder zijn enkele planten beschreven die het in de border goed doen en ook geschikt zijn voor de snij.

Echinops ritro (kogeldistel)
Is een sterke vaste plant die in juli en augustus bloeit met blauwgrijze kogelvormige bloemen. De plant wordt ongeveer 1.50 meter hoog en heeft grijsviltige bladeren en stengels die enigszins gestekeld zijn. Als de plant na de bloei teruggeknipt wordt zal hij nog een tweede keer bloeien.

Echinops ritro
Echinops ritro 

Alchemilla mollis (vrouwenmantel)
Is een compact groeiende plant met decoratieve, waaiervormige, behaarde bladeren. De plant wordt ongeveer 40 centimeter hoog en bloeit in mei en juni met groengele bloempluimen van kleine bloemetjes. Als de plant na de bloei teruggeknipt wordt zal hij nog een tweede keer bloeien.

Echinacea (rode zonnehoed)

Is een enigszins behaarde vaste plant met een bladrozet. De bloemstengels worden ongeveer 1 meter hoog en bloeien met donkerroze of witte, margrietachtige bloemen van juli tot september. De plant wordt veel gebruik in de natuurgeneeskunde.

Chelone (schildpadbloem)
Is een vaste plant met donkergroen lancetvormig blad. De plant wordt ongeveer 1 meter hoog en bloeit in augustus en september met donkerroze of witte bloemen. Onder gunstige omstandigheden kan de plant zich sterk uitbreiden.

Liatris (lampenpoetser)
Is een vaste plant met knolvormige wortelstokken en een aarvormige bloeiwijze. De plant wordt ongeveer√£ centimeter hoog en bloeit in juli en augustus met paarse of witte bloemen.

Solidago (gulden roede)
Is een opgaande bossige vaste plant met kleine gele bloemen in pluimen. De plant wordt ongeveere.25 meter hoog en bloeit van juli tot september.

Doronicum (voorjaarszonnebloem)
Is een voorjaarsbloeier met een lage, frisgroene, bladrozet. In april en mei verschijnen de gele margrietachtige bloemen die ongeveer 40 centimeter hoog worden. Na de bloei wordt de bladrozet lelijk als deze in de volle zon staat.

Lees meer  Klimroos snoeien

Gypsophila paniculata (gipskruid)
Is een sterk vertakkende vaste plant die bloeit van juni tot augustus met kleine witte bloemen in pluimen. De plant wordt ongeveer 80 centimeter hoog.

Delphinium (ridderspoor)
Is een 1.50 meter hoge vaste plant met slappe stengels. In mei en juni bloeit de plant met aarvormige bloemen in verschillende kleuren. Tijdens de bloei vraagt deze plant enige steun.

Aquilegia
Aquilegia

Aquilegia (akelei)
Is een vaste plant met fijn, decoratief blad en bloeit in mei en juni, met gespoorde bloemen, op stelen van ongeveer 60 centimeter hoog. De kleur van de bloemen wisselt van wit, geel, rood, blauw oranje en roze. Na de bloei wordt de bladrozet lelijk.