Bomen en heesters vormen de blijvende basis van een tuin, maar vaste planten zijn de onmisbare vullers die het tuinplaatje compleet maken.  Met vaste planten is het hele jaar kleur mogelijk, overal in de tuin. Voor zon en schaduw, droge en natte plekken, zomer en winter. Ook al heel uitbundig in het voorjaar: geur en kleur tussen het prille groen.

Volop vroege bloeiers

Vaste planten zijn fantastisch om met elkaar en met heesters te combineren. Wanneer u op hun bloeitijden let, kunt u al vroeg in het voorjaar van bloeiende soorten genieten. Een van de vroegste is de voorjaarszonnebloem of voorjaarsmargriet Doronicum die zelfs in de schaduw zijn vrolijke gele bloemen op sterke stelen showt. Er zijn verschillende soorten en kweekvormen, zoals de lage ‘Goldzwerg’ en de extra rijk en gevuld bloeiende ‘Frühlingspracht’. Het zenegroen Ajuga bloeit wat later met schitterend violetblauwe bloemen boven het bodembedekkende blad aan de kruipende stengels. Dat blad kan fantastische tinten hebben: paars, metaalachtig glanzend, bont enz. Aubrieta vormt hele kussens die in april-mei volledig bedekt zijn met paarse, roze tot violetblauwe sterrenbloemen. Opvallend mooi!

Akeleien Aquilegia houden van lichte schaduw, hebben schitterend heel fijn verdeeld blad en zeer karakteristieke, gespoorde bloemen die heel vaak net als bij fuchsia’s een combinatie van tinten vertonen. Er zijn tientallen soorten en cultivars, hoge tot 1 m! en lage, gevulde en enkele vormen. Planten om echt van te genieten. De schoenlappersplant Bergenia heeft groot, leerachtig, wintergroen blad verkleurt soms roodpaars waartussen al vroeg enorme trossen roze, witte of rode bloemen omhoog worden gestoken. Deze planten doen het op droge en natte grond, zand en klei. Het maakt ze niet uit! Gebroken hartjes of mariatranen Dicentra danken hun naam aan de hartvormige bloemen waaraan een traan lijkt te hangen, vooral bij Dicentra spectabilis zie foto  heel opvallend. Maar er zijn diverse soorten, met witte of roze bloemen.

Lees meer  Een wintervoorraad walnoten

Wolfsmelksoorten Euphorbia kunnen 10 tot wel 100 cm hoog worden en bloeien buitengewoon rijk met gele, roodachtige en soms zelfs
groene bloemen. En dit zijn maar enkele van de vele prachtige, vroegbloeiende vaste planten.

Vaste planten blijven jarenlang staan

De meeste sterven ’s winters bovengronds af, maar lopen in het voorjaar weer uit. Ze vormen geen houtige takken, maar stengels met
bloemen en bladeren die ieder jaar even hoog worden. Da’s handig combineren. Ze groeien vaak alleen in de breedte uit per pol
steeds meer stengels. Er zijn heel hoge soorten bijvoorbeeld ridderspoor, maar ook laagblijvers en zelfs bodembedekkers die prima onkruidgroei kunnen onderdrukken. Dus minder wieden!

Verzorging

In pot gekweekt kunt u vaste planten het hele jaar door planten. Haal in het voorjaar afgestorven blad weg, geef voldoende voeding
en water, steun hoge soorten. Verder vragen vaste planten weinig zorg. Geniet ervan, veel soorten bloeien ook lang op de vaas.

Tuintips voor april

Snoei nu heesters die in de zomer na 21 juni bloeien. Andere heesters pas snoeien als ze zijn uitgebloeid. April is dé periode om groenblijvende heesters te verplanten. Geef het gazon een opknapbeurt, het gras herstelt nu extra snel. Buxus en andere hagen knippen niet als er vogels in nestelen. Zet alvast meegroeisteunen bij vaste planten die straks hoog opgroeien.

dicentra, bloemen, hart, mariatranen

De naam “Mariatranen” of ook wel “Gebroken hartje” heeft Dicentra te danken aan de vorm van de bloemetjes.

Bron: PPH