Munt of Mentha is een enorm veelzijdige vaste plant. Dit kruid wordt al eeuwenlang gebruikt in allerlei culturen en op allerlei manieren. Natuurlijk vanwege de geur, vanwege de smaak in de keuken vers of gedroogd maar ook vanwege de medicinale werking bij bijv. maagklachten of migraine.

Munt in de tuin

Er zijn meer dan 600 muntsoorten bekend, en de smaak kan variëren al naar gelang de soort. Het is een makkelijke plant die de voorkeur heeft voor de zon of halfschaduw en houdt van vocht. Afhankelijk van de variëteit bloeit munt van ca. juni tot september.

Het is aan te raden om de plant is een pot te zetten want hij kan gaan woekeren.

munt, plant

Munt tegen beestjes

Munt wordt ook gebruikt om beestjes op afstand te houden of te weren. Plaats hem in een pot op je terras of balkon of onder je raam en munt zal je helpen muggen buiten of van je lijf te houden. Gekneusde muntblaadjes over je huid wrijven helpt voorkomen dat deze vliegende plagen je steken en als je al gestoken bent om je verlichting te geven tegen de jeuk.

Maar er zijn meer insecten die op de hol slaan/vliegen voor munt zoals vliegen, kevers, mieren of motten. De heerlijk geurende plant wordt ook gebruikt om bladluizen bij stokrozen weg te houden en muizen te verjagen.

munt, vijzel, keuken

Munt in de keuken

Munt is ook in de keuken veelzijdig en zie je veel terug in de Arabische keuken. Het is een verrassende smaakmaker bij warme gerechten als lamsvlees, kip of in stoofgerechten.
Munt en yoghurt zijn een hele goede combinatie, zowel de zoete variant als yoghurtdessert maar ook als hartige variant zoals Tzatziki.

Nog zo’n goede combi: chocolade en munt. Of citroen/limoen en munt, heerlijk in een Mojito cocktail. En natuurlijk mogen we de garnering niet vergeten: geeft geur en kleur op een bord.

Lees meer  Kevers voorkomen en bestrijden

munt, water

Munt en water 

Water en munt gaan heel goed samen. Zet eens waterkan op tafel met een citroen of limoen in stukjes en grote tak munt, voor een subtiele verfrissende smaak. Of neem een fles met (bevroren) water met munt mee naar het strand of picknick.

Creëer een special effect en laat een muntblaadje meevriezen bij het maken van ijsblokjes. Dit staat ontzettend feestelijk en uiteindelijk geeft de munt een extra kick aan je drankje. En er gaat natuurlijk niets boven verse muntthee, munttakjes in een groot glas, kokend water erbij en genieten!