Hagen breken de wind, dempen de geluiden van het verkeer, zijn een broedplaats voor vogels en herbergen talloze nuttige insecten. Ze maken de tuin behaaglijk, ze houden het zwerfvuil buiten en bovendien is de keuze in hagen uiterst ruim. Je hebt ze in alle vormen en kleuren.

Veel te kiezen

De soortkeuze hangt natuurlijk allereerst af van wat je mooi vindt, maar ook van de plek waar je woont, de grondsoort in de tuin, voor welk doel je de heg nodig hebt afscherming of sier, de gewenste hoogte van de heg en de beschikbare ruimte in de tuin. Bedenk daarbij: een haag gaat vele jaren mee.
Afhankelijk van die ruimte kun je kiezen voor een bloeiende haag, een combinatiehaag, een landschapshaag of wilde haag, een hoge haag, een lage haag, een dikke of een dunne heg.

Groenblijvers

Groenblijvende heggen hebben zo hun winterse voordelen. De laurierkers Prunus laurocerasus ’Rotundifolia’ is een ontzettend sterke plant die het op vrijwel alle grondsoorten goed doet. Je kunt hem gemakkelijk herkennen aan de grote, heldergroene, glanzende bladeren.

Het is een snelle groeier: wel zestig centimeter per jaar. Hou hem in het gareel door twee keer per jaar te snoeien. Een haag van laurierkers vormt een mooie achtergrond voor bloembedden in verschillende kleuren.

taxus_baccata_prunus_laurocerasus_hagenilex_haag, hagen

Hulst als haag

Er zijn ook groenblijvende hulstsoorten die het in ons klimaat goed doen als haag. De echte beshulst Ilex ‘Pyramidalis’ geeft zeer veel rode bessen. De dichtvertakte planten, altijd goed voor een haag, laten zich uitstekend snoeien.

De Ilex kan over het algemeen zo rond de zes meter hoog worden met een plantafstand van 45 cm. De meeste hulsttypen groeien langzaam, maar Ilex crenata – die sterk lijkt op Buxus – groeit heel wat sneller.

Snelgroeiers

De bekende haagliguster Ligustrum ovalifolium is nog steeds zeer populair. Geen wonder, de plant is half tot volledig wintergroen in zachte winters, heeft een snel groeitempo en een lage aanschafprijs. Wel heeft hij twee tot drie snoeibeurten per jaar nodig. Een mooie ligusterhaag bestaat uit vijf tot zes planten per meter.

Lees meer  Kardinaalsmuts

Lees hier onze tips over het planten van een haag>>

 

vraag_het_tuinen

Stel jouw tuinvraag
Heb je vragen over dit artikel, een ander onderwerp of wil je iets delen? Deel het via onze Facebook pagina en wij zullen je vraag zsm beantwoorden.
Voor meer tips volg ons ook op TwitterGoogle+ en Pinterest.