Opgeklommen waardering

Klimmende heesters worden steeds belangrijker. Dat geldt in het algemeen voor alles wat hoogte en sfeer geeft in een tuin, maar zelf weinig ruimte vraagt. Vaak moeten planten wijken voor bestrate leefruimte.

Klim- en leiheesters zijn dan een geweldig alternatief voor ‘gewone’ struiken en bomen. Helemaal als ze ook nog fantastisch bloeien, lelijke muren en schuttingen overgroeien en visueel de tuinruimte lijken te vergroten.

Over klimplanten

In feite bestaan er klim-, lei- en slingerplanten. Sommige soorten klimmen met hechtwortels, bijvoorbeeld de klimop Hedera, klimhortensia Hydrangea anomala subsp. petiolaris en de trompetklimmer Campsis. Die werken zich zelfs tegen muren omhoog.

Andere soorten zoals de rankers en slingeraars, zoals clematis, passiebloem en blauweregen Wisteria, vragen klimsteunen in de vorm van pergola’s, schuttingen, gaas, latwerken, draden of andere constructies.

Leiheesters, zoals klimrozen, zult u moeten aanbinden om te zorgen dat ze niet ‘omvallen’. Enkele soorten kunt u ook door struiken leiden en in bomen laten klimmen. Alle klimheesters hebben gemeen dat ze op de grond maar weinig ruimte vragen.

 

Bekijk de instructiefilm klimplanten snoeien >>


Prachtige bloeiers

Dat zijn er te veel om hier te noemen. Heel belangrijk is natuurlijk het geslacht Clematis zie foto met klein- en grootbloemige soorten en cultivars. Iedereen kent hun bloemenweelde, weet dat ze zich prachtig met rozen laten combineren en ook dat hun voet beschaduwd moet zijn zet er bijvoorbeeld een kleine heester voor.

Om ze gezond te houden moet u een clematis wat dieper planten dan hij in z’n kweekpot stond. De geweldige bloei van klim- of leirozen Rosa-rassen kent ook iedereen, net als hun geur.

Maak uw keuze als ze bloeien vanaf juni, informeer of het doorbloeiers of eenmalige bloeiers zijn. Eenmalige bloeiers bloeien wekenlang overweldigend, maar in het najaar niet meer. Doorbloeiers bloeien gespreid door tot de vorst er een eind aan maakt.

Ook heerlijk geurend zijn bloeiende klimkamperfoelies Lonicera-soorten en cultivars. Ze worden bestoven door nachtvlinders, vandaar de avondgeur. Iedere kamperfoeliebloem is een juweeltje. De wilde kamperfoelie Lonicera periclymenum is inheems in onze bossen, maar zijn ook prachtige tuinvormen, zoals ‘Belgica Select’ en ‘Serotina’. Vaak verschijnen er na de bloei vanaf juni fraaie bessen. Er zijn ook wintergroene en bontbladige soorten en cultivars.

Lees meer  Vaste planten voor de snij

Verzorging

Zorg voor een goede klimsteun. Verbeter de grond in het plantgat. Geef voldoende water en voeding. En natuurlijk snoeien als dit nodig is.

Kijk voor meer informatie over beplanting op www.colour-your-life.nl.