Aanplanten

Ik heb een aantal Clematissen aangeschaft en ga ze nu eens niet tegen de geliefde, maar in feite, te warme muren aanzetten. In mijn tuin staan een aantal saaie bomen en struiken en die zijn met clematissen fraai op te fleuren. Wanneer je de clematis een boom in wilt jagen, plant haar dan niet pal naast de stam. Graaf zo’n twee meter ernaast een flink gat en doe hier wat compost in. Even doorhutselen en de plant diep in het gat zetten. De wortelhals waar de stengels uit de pot komen moet zo’n 20 cm onder de grond komen. Nu de rest van de uitgegraven aarde vermengen met de compost. Die in het gat scheppen, alles met de handen aandrukken en klaar is kees. Ook al is het herfst en regent het veel, ik geef wel water omdat de grond rond bomen vaak te droog is.

Bescherming

Van de week liep ik langs een huis bij mij in de buurt en daar zag ik ze weer staan; op een rij maar de Clematis vaarde er slecht bij: Dakpannen! Dakpannen horen, zoals de naam reeds doet vermoeden, hoog op een dak maar zeker niet op de grond aan de voet van een Clematis.

Clematis

 

Het is een van die diepgewortelde misverstanden dat een tere Clematis graag in de bescherming van een harde dakpan wil opgroeien. Een Clematis of Bosrank is, zoals de naam reeds doet vermoeden, van nature een bosplant en groeit met zijn wortels in de schaduw van de bomen en met zijn ranken in de zon slingerend in de toppen. Zoals onze zuiderburen zouden zeggen: “Alé nen frisse bodem!”

Een lekkere goede vochthoudende bosgrond komt in de buurt. Dat betekent dus niet een dakpan tegen de stengel, die houdt weliswaar een vlakje brandende zon van zijn voeten maar tevens lekkere vochtinbrengende regenbuitjes. Vaak staan Clematissen sowieso al geplant tegen muren en schuttingen waar het tamelijk lastig is om vochtige zweetvoeten te krijgen. Zet er dus liever een plant of struik voor zodat de Clematis zijn voeten koel houdt, het liefst aan de zonzijde. Combineer bijvoorbeeld een wit of lila bloeiende Clematis met een purperen struik of visa versa; een lila bloeiende struik met een purperen uitlopende Clematis. Beetje wild en lekker fluffy !

Lees meer  Waterlelie

Tip: gebruik die extra dakpannen voor de volgende stormschade.

Redactie Eric Meijer

 

Lees ook:
Bekijken en aanschaffen van klimplanten
Meer informatie over klimplanten
Meer informatie over beplanting