Viburnum

Opvallende heesters bekend om hun vaak geurende bloemen, kleurrijke bessen en meestal fraaie herfstkleuren. Er zijn tientallen bladverliezende en groenblijvende soorten die onderling zo sterk kunnen verschillen dat je bijna niet gelooft dat ze tot hetzelfde geslacht behoren. Sommige hebben platte bloemschermen die heel sterk aan hortensia’s doen denken, andere vormen bolle tuilen, vandaar vaak de naam ‘sneeuwbal’. Er zijn winterbloeiers bij en soorten met schitterend, glanzend blad. Ook hun maten verschillen enorm: van nog geen halve meter hoog tot boomgroot.


Bladverliezende soorten

Er zijn inheemse soorten, zoals de Gelderse roos Viburnum opulus en de wollige sneeuwbal Viburnum lantana, en exoten die oorspronkelijk afkomstig zijn uit andere gematigde en subtropische gebieden van het noordelijk halfrond. Keuze genoeg! Viburnum opulus ‘Roseum’, de gewone sneeuwbal, die bloeit in mei-juni met grote bolbloemen. Deze bloemen zijn steriel en vormen dus geen bessen. Viburnum opulus ‘Compactum’ daarentegen krijgt volop rode bessen. Viburnum plicatum ‘Thunbergs Original’ vormt zuiver witte, ronde bolbloemen en het blad krijgt een rode herfstkleur. Zeker aanbevolen worden Viburnum plicatum variëteiten zoals de ‘Cascade’ met platte, witte schermen,‘Shoshone’ en ‘Shasta’ vormen extra veel rode bessen, de ‘Watanabe’ is de hele zomer zelfs tot de vorst invalt letterlijk overdekt met witte bloemen. ‘Pink Beauty’ en ‘Molly Schroeder’ bloeien beide lichtroze. Viburnum  burkwoodii ‘Mohawk’ heeft heerlijk geurende roze-witte bloemen, net als Viburnum bodnantense ‘ Charles Lamont’, maar die bloeit in de winter. Viburnum sargentii ‘Onondaga’ heeft bruinrood, later groen verkleurend blad en schermen roomwitte bloemen met lila randbloemen.

 

Groenblijvende soorten

Viburnum ‘ Pragense’ heeft het hele jaar door schitterend glanzend blad en  bloeit vanaf mei wit. Viburnum henryi blijft klein en bloeit in juni heerlijke geur!. Zeker een aanwinst in de tuin is de Viburnum tinus ‘Gwenllian’, die bloeit namelijk wel een halfjaar aan een stuk door: vanaf augustus tot aan april. De bessen zijn staalblauw. Viburnum davidii blijft laag en vormt donkerblauwe bessen. En dit is maar een greep uit het grote assortiment.

Lees meer  De lavatera een overweldigende zomerbloeier


De beste plek in de tuin

Plant een geurende Viburnum vlak bij uw terras of een plek waar u graag zit. U zult ervan genieten! De bladverliezende soorten groeien zowel in zon als lichte schaduw in iedere goed doorlatende tuingrond. De groenblijvers staan het liefst op een beschutte plek in lichte schaduw. Die houden meer van iets zure, vochtige grond die wel goed doorlatend moet zijn. Viburnums zijn sterke, goedgroeiende planten die vanwege hun bessen ook nog eens geliefd zijn bij de vogels. De bessen van de Viburnum plicatum zijn direct in september, oktober al een feestmaal, van de Viburnum opulus blijven de bessen langer aan de plant, die hebben namelijk eerst een vorstperiode nodig, anders vinden de vogels ze niet lekker.

Kijk voor meer informatie over beplanting op www.colour-your-life.nl.

Lees ook:
Meer over beplanting
Hulp nodig in de tuin? Vraag een gratis offerte aan
Tuinkalender van deze maand
Snoeien
Tuinonderhoud