Elk jaar sta je weer voor het zelfde dilemma; wat ga ik dit jaar kweken, en waar ga ik het plaatsen in de moestuin? Daarom is het wel zo handig om een overzichtje te maken. Ik laat je een voorbeeld moestuin plattegrond zien die ik zelf heb gebruikt.

Wisselteelt

Je moet rekening houden met wisselteelt, maar ook met zon, schaduw en nog praktische zaken. Want plaats je de hoge planten langs de buitenrand van je tuin of plaats je ze juist in het midden? Kortom; het is nog niet zo makkelijk.

Om in ieder geval aan de conditie van de tuin te denken doe ik aan wisselteelt. Zo schuiven de uien jaarlijks een stukje op om de grond niet te veel uit te putten.

Leestip – Wat kan wel en niet naast elkaar in de moestuin?

Voorbeeld moestuin plattegrond

Ook deze winter heb ik een schema gemaakt voor mezelf om te kijken wat ik waar ga plaatsen. De uien komen in ieder geval langs de buitenrand. Dan heb ik er weinig last van en kunnen ze lekker groeien. Om eerlijk te zijn, de pootuitjes zitten al in de grond.

Ik weet dat ik dit jaar in ieder geval snijbiet en Romanasla ga kweken. De snijbiet ga ik nu voor het derde jaar kweken, de Romanasla moet zichzelf dit jaar bewijzen.

Groots denken

Topper van vorig jaar waren de pompoenen. Topper qua grootte en opbrengst. We hebben afgelopen winter heerlijke soep en taart hiervan gemaakt. Voor herhaling vatbaar.

Leestip – Zelf pompoen kweken

Blinde vlekken

Op de tekening zie je ook nog wat witte plekken in de tuin. Ik heb nog geen idee wat ik daar ga plaatsen. Dat zie ik wel, wie weet kom ik nog iets leuks tegen in de winkel.

Geen zin

Ik heb dit jaar geen zin in bonen en boerenkool. De bonen vind ik een hoop gedoe met netten en de opbrengst is laag. Te laag vind ik. Boerenkool is leuk voor de decoratie, voor de rest niet.

Michels moestuinplattegrond 2016

Goede hoop

Ik hoop echt dat het net zo’n succes jaar gaat worden als 2015. Ik heb toen genoten van het tuinieren en van de opbrengst.

Fingers crossed!

Groeten, Michel

Leestip –De indeling van je moestuin