Met heesters en struiken wordt tegenwoordig precies hetzelfde bedoeld: een groep planten met verhoutende takken die vaak al dicht bij de grond of vanuit de grond vertakken. Of ze ’s winters groen blijven of hun blad verliezen maakt niet uit. Als ze een duidelijke stam hebben, noemen we het geen heesters of struiken, maar bomen.

Verschillende soorten heesters
De meeste heesters of struiken worden niet hoger dan 3 à 4 m. Er zijn honderden soorten en duizenden prachtige kweekvormen van heesters voor de tuin. Heesters vormen samen met bomen de blijvende basis van een rijke, groene tuin. Er zijn veel schitterende voorjaarsbloeiende soorten.

De brem, Cytisus
De vroegst bloeiende brem april-mei is de bladverliezende Cytisus × praecox, een kruising tussen twee wilde bremsoorten uit het Middellandse-Zeegebied. Een winterharde plant uit subtropische voorouders, die bloeit met roomkleurige, later gele bloemen die enorm sterk geuren. Heerlijk kruidig; een echte zonvakantiegeur!
Daarnaast zijn er tientallen cultivars van de bezembrem C. scoparius met een weelde aan gele, bruine, oranje, rode en witte bloemen. Prachtplanten voor zon en humusrijke grond.

 

Brem Cytisus

Syringa Microphylla Superba

Weigela Eva Rathke

Seringen, Syringa
Seringen kennen de meeste wel, al is het alleen maar van de verrukkelijke bloemengeur van deze bladverliezende heesters. Ze bloeien tussen midden mei en half juni met grote trossen paarse, lila, roze, rode, witte bloemen.
Snoei na de bloei zorgt dat de bloemen ieder jaar op neushoogte blijven komen, anders worden de struiken 5 m hoog. Ook deze struiken houden van zon en humusrijke, goed doorlatende grond.

Weigelia,Weigela
Sierlijke, niet-wintergroene struiken 2,5 m hoog met overhangende takken die vanaf mei wekenlang bloeien met een overdaad aan roze, witte of rode, trompetvormige bloemen. Er zijn tientallen prachtige soorten en cultivars om uit te kiezen.
Weigela praecox bloeit roze met gele vlekken geurt het sterkst. Voor zon en voedzame grond. Al deze soorten combineren heel goed met andere heesters en met elkaar.

Het planten in volle grond
Alle genoemde soorten worden in pot of container gekweekt. Je kan ze het hele jaar door, behalve als het vriest, prima planten.
Tips voor het planten:
– maak het plantgat wat groter dan de kluit
– verbeter de grond in het gat door compost toe te voegen
– maak de buitenste wortels van de kluit iets los
– plant even diep als de struik in z’n pot stond
– de grond in het gat bijvullen en goed rond de wortels aandrukken
– royaal water geven
– denk ook aan bemesting voor de tuinplanten

Bekijk ook onze filmpjes over het planten en snoeien van vaste planten >>

Redactie: colour-your-life.nl

Lees ook:
Meer over vaste planten
Balkon en terrasplanten
Filmpjes over snoeien
Tuinonderhoud
Gratis tuinofferte aanvragen bij een professionele hovenier

Lees meer  Coniferen in de wintertuin