Sinds de buxus regelmatig wordt geplaagd door ziektes, gaan meer mensen op zoek naar een alternatief voor deze haagplant. De Taxus Baccata is zo’n populaire optie. Deze haag heeft vanzelfsprekend geen last van de buxusmot of buxusschimmel. Ben je benieuwd waarom taxussen een goede vervanging zijn? Je leest er alles over in het onderstaande artikel.

Luxe uitstraling

Een dichtgegroeide taxushaag heeft een luxueuze uitstraling. Het is een mooie toevoeging aan iedere tuin! De platte naalden van de haag zijn glanzend en donkergroen. In de herfst kunnen er rode besjes aan de vrouwelijke taxus groeien. Dat zorgt voor een kleurrijk effect in het najaar.

Sterke haagplant

Een taxus is één van de sterkste coniferen. Hij kan dus wel tegen een stootje. De plant doet het prima in vrijwel iedere grondsoort, zolang het maar niet te lang vochtig blijft bij de wortels. Wanneer een taxushaag op de juiste plek staat en goed wordt onderhouden, kan hij maar liefst honderden jaren oud worden.

 

Groenblijvend en winterhard

Taxushagen zijn winterhard en groenblijvend. Hierdoor geniet je ieder seizoen van een mooie groene haag. Een tuin blijft het hele jaar door goed beschut tegen inkijk. Dat is voor velen een belangrijk pluspunt!

Langzame groei

Gemiddeld groeit een taxushaag slechts 25 tot 35 centimeter per jaar. Deze langzame groei kan zowel worden gezien als een voordeel als een nadeel. Het duurt langer voordat de haag helemaal dicht is gegroeid. Aan de andere kant zorgt de langzame groei ervoor dat je minder vaak hoeft te snoeien. Een taxus heeft dus minder onderhoud nodig dan een buxus. Voor het beste resultaat wordt aangeraden om een taxus twee keer per jaar te snoeien. Bij voorkeur in de maand april en aan het eind van de maand september.

Nadelen van de taxushaag

Iedere plant heeft ook een aantal nadelen. In het geval van de taxus zijn dat de giftige naalden en bessen. Het is gevaarlijk om deze op te eten. Houd kleine kinderen en huisdieren daarom goed in de gaten. We raden ook aan om na het snoeien de handen goed te wassen. Een ander nadeel is dat de wortels van een taxus slecht tegen langdurig vocht kunnen. Wanneer de haag op een te natte plek staat, kunnen de wortels dus gaan rotten en zal de plant afsterven. Tot slot zijn taxushagen gevoelig voor een aantal ziektes en plagen, zoals de taxuskevers. Gelukkig is dit in de meeste gevallen goed te bestrijden. Het probleem is veel sneller en gemakkelijker opgelost dan een buxusplaag.

Lees meer  Groener wonen: zowel buiten als binnenshuis