In de zomer geeft het weelderige bladerdak van bomen ons verkoelende schaduw, vroeg in de herfst genieten we van het bonte kleurenspel in de kronen. Maar als de bladeren eenmaal op de grond vallen, is het gedaan met de charme en begint het werk. Vergeet niet dat herfstblad een waardevol natuurlijk materiaal is.

1. Bescherming tegen vorst

Gevallen herfstblad is niet alleen lastig afval. Als mulch bieden ze vaste planten, bolgewassen en heesters een goede bescherming tegen de vorst. Een luchtig opgehoopte laag blad isoleert het best. Leg er enkele takken op om de laag te verzwaren, zodat de herfstwind er geen vat op krijgt. Ook kun je van kippengaas een korf maken en die om grotere planten of heesters zetten.

2. Niet voor alle planten

Niet alle planten profiteren van de natuurlijke bescherming van gevallen bladeren. Vooral rond groenblijvende planten, waaronder enkele keukenkruiden, kun je de bladeren beter verwijderen. Doe dit met de hand of voorzichtig met een hark.

3. Herfstblad op het gazon

Ook je gazon heeft het niet zo op gevallen herfstblad. Verwijder dit liefst zo snel mogelijk, want de groene grasmat gaat onder een laag nat loof snel rotten.

Herfstblad dieren

4. Dieren zijn gek op herfstbladeren

Niet alleen planten kunnen baat hebben bij een beschermende laag herfstblad, ook egels en andere dieren zijn dol op opgehoopte bladeren. In de winter vinden ze in zo’n hoop een warme schuilplaats. Richt daarom voor de dieren in je tuin een beschermd en beschut plekje met herfstblad in.

5. Bladcompost

Bladcompost bevat veel voedingsstoffen en kan al in het jaar daarop als bemester worden gebruikt. Doe de bladeren in een vuilniszak, maak het een beetje vochtig, prik er gaten in en leg een jaartje weg. Vermijd echter eikenbladeren; die bevatten veel looistoffen en het duurt lang voordat ze verteerd zijn. Gebruik deze liever als mulchlaag voor struiken en heesters.

Lees meer  Tuintrends voor de herfst

6. Bladbak

De zogenaamde ‘bladbak’ is een praktische oplossing voor het opruimen van blad en het maken van compost. Sla vier houten palen in de grond, wikkel er gaas omheen en doe de gevallen bladeren in de bak om ze te laten verteren.

7. Herfstblad in de gft-bak

Heb je geen composthoop en ook geen planten die gedurende de wintermaanden bescherming nodig hebben, verzamel de herfstbladeren dan net zoals al het andere organische materiaal in de gft-bak. Of breng ze naar een ‘openbare bladbak’, die in steeds meer gemeenten verschijnen.

8. Terras en vlonder

Let op: slipgevaar! Voorkom ongelukken en ruim de bladeren die op trappen, stapstenen, het terras of de vlonder liggen regelmatig op. En als je dan toch bezig bent, neem dan meteen ook de stoep voor je huis mee.

9. Bladblazers

Bladzuigers en -blazers gebruiken veel stroom en brengen vaak schade toe aan dieren en planten. Wie het desondanks niet zonder de hulp van de gemotoriseerde machines wil stellen, gebruikt deze liefst alleen op bestrate paden.

10. Herfstblad als decoratie

Is je tuin aan kant en ligt het herfstblad waar het liggen moet? Vergeet niet een paar van de mooiste exemplaren te verzamelen en te drogen, en gebruik ze voor leuke herfstdecoraties binnenshuis. Zo geniet je overal van de herfst.