Het aanschaffen en plaatsen van een laadpaal thuis is een interessante optie voor alle elektrische rijders. Met een eigen laadpaal wordt namelijk veel geld bespaard. Tegelijkertijd kan er ook van verschillende andere voordelen worden geprofiteerd. Maar mag je zomaar overal een laadpaal plaatsen waar je wilt of zijn daar strenge regels aan verbonden? Wij zochten het voor jou uit.

Laadpaal in eigen tuin

Wanneer je de ruimte hebt om in je eigen tuin een elektrische auto op te laden, dan mag je zonder enige restricties een laadpaal installatie laten uitvoeren. Dit geldt alleen wanneer de tuin ook daadwerkelijk van jou is. Wanneer je bijvoorbeeld een woning huurt, zal je contact moeten opnemen met de verhuurder om de mogelijkheden te bespreken. Een randvoorwaarde voor het plaatsen van een laadpaal is dat de laadpaal, laadkabel en elektrische auto zich allemaal op jouw eigen terrein bevinden tijdens het laden. In veel gemeenten is het namelijk verboden om laadkabels over de stoep te laten lopen.

Laadpaal zonder eigen tuin

Wanneer je niet in het bezit bent van een eigen tuin waarin je een elektrische auto kunt parkeren, is het soms toch mogelijk om een eigen laadpaal te plaatsen. Zo is het in sommige gemeenten onder strenge voorwaarden namelijk toch toegestaan om laadkabels over de stoep te laten lopen. Zo is het in de gemeente Zaanstad enkel toegestaan wanneer er zich geen openbare laadpaal binnen 300 meter bevindt. Daarnaast ben je als eigenaar ook nog eens aansprakelijk voor eventuele ongevallen. Mede hierdoor wordt dit vrijwel altijd afgeraden.

Voor mensen zonder eigen tuin is het dus interessanter om een openbare laadpaal aan te vragen. Dit is in veel gemeenten mogelijk wanneer er zich niet al een openbare laadpaal in de buurt bevindt. Echter, wanneer een laadpaal in de buurt te druk is, kan de gemeente eventueel alsnog een extra laadpaal plaatsten. Het gebruik van openbare laadpalen betekent wel dat je de laadpaal moet delen met andere buurtbewoners, waardoor je nooit verzekerd bent van een beschikbare plek.

Lees meer  Zo heb jij meer privacy in jouw tuin en balkon

Regels voor bedrijven

Voor bedrijven gelden in principe dezelfde regels als voor particulieren. Zo is het voor bedrijven met eigen grond toegestaan om laadpalen te plaatsen waar zij dat willen. Wanneer er maar weinig ruimte is op het eigen terrein zijn laadpalen niet de beste optie. Gelukkig is het mogelijk om de meeste laadpalen, waaronder die van Alfen, aan de muur te installeren. Hierdoor nemen de laadstations minder ruimte in beslag dan wanneer ze op een paal worden gemonteerd. Wanneer de grond niet van het bedrijf is, dient er een vergunning aangevraagd te worden bij de gemeente. Wanneer de vergunning afgegeven wordt, dienen de geplaatste laadpalen vaak ook opengesteld te worden voor particulier gebruik. Zo komt het vaak voor dat de laadpalen tot 17:00 alleen gebruikt mogen worden door het bedrijf en haar relaties. Na 17:00 is de laadpaal vrij te gebruiken door iedereen met een elektrische auto.

De vrijheid om een eigen laadpaal te mogen plaatsen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Wanneer je over een eigen tuin beschikt, ben je vrij om deze te plaatsen waar je zelf wilt. Ben je benieuwd welke laadpaal het beste bij jouw situatie past? De experts van 50five helpen je graag bij het maken van de beste keuze!