Hoe maak je zelf wijn van je eigen druiven uit de tuin? Volg het stappenplan en proost binnenkort met een glaasje zelfgemaakte wijn!

Grote trossen kweken

Al jaren maak ik zelf wijn en ondanks dat het een weinig zonnig zomer is geweest, zijn de druiven door al die regen van de afgelopen weken, best groot geworden. Van de vier druivenstokken oogsten wij vijf grote emmers glorie van Boskoop. Mooie zoete druiven waar ik weinig aan doe. Er zijn mensen die de druiven krenten. Ze nemen dus de kleine druifjes weg om de anderen groot te laten worden. Ik niet! Laat maar gewoon zijn gang gaan en elk jaar blijkt weer dat het toch weer een goede keus is geweest om niet te krenten want de trossen zijn groot en zwaar.

Wijn maken met druiven uit eigen tuin

Stap 1

Verwijder de druiven van de steeltjes en spoel gelijk de appeldieven (oorwormen) die graag tussen de druiven zitten netjes weg.

Stap 2

Kneed in een emmer de handel lekker fijn. Dat hoeft overigens niet met de blote voeten hoor. Kneed gewoon de druiven flink fijn met de handen, dat werkt ook prima.

Stap 3

Pak een (oud) stuk vitrage bij de hand en vang hiermee het sap op in grote emmers.

Stap 4

Giet het opgevangen druivensap op in de glazen stolpen en voeg aan iedere stolp een schepje voedingszout toe. Dit helpt het gistproces opstarten. Zet de watersloten erop, want als er fruitvliegjes in onze most komen dan wordt het azijn. Daar doen we het uiteraard niet voor! Zet daarna de stolpen weg op een warm plekje.

Stap 5

Na zo’n twee dagen begint het sap in de stolpen met gisten. “Blup, blup”, doet het waterslot, zeker wel 25 blupjes per minuut, dus het gist prima. De gist zet de suikers om in alcohol en na een week of 6 wordt alles rustiger en helder in de fles.

Lees meer  Rupsen voorkomen en bestrijden

Stap 6

Schenk na deze 6 weken de helder geworden wijn over met een heveltje in een nieuwe stolp. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk droesem meekomt van de bodem.

Stap 7

Laat de nieuwe stolp nog zo’n 4 tot 6 weken staan. Nu mag de wijn op de fles. Een lichtzoete wijn met een frisse smaak is het resultaat. Proost!

 

PeterOver de redacteur:

Peter de Mooij is een echt natuurmens en vervent kanariekweker, imker en wijnmaker van eigen druiven. In 2010 schreef hij over zijn belevenissen in het blog Landleven op Tuinen.nl.