Het snoeien van de druif (Vitis) bestaat uit een wintersnoei en een zomersnoei. Om in de zomer lekkere druiven te oogsten, is het snoeien van de plant één van de belangrijkste verzorgingstaken. Een druif snoeien doe je zo!

Wanneer snoei je een druif?

De winter- of najaarssnoei is bepalend voor de vorm van je druivenplant. Daarnaast stimuleert het de vruchtbaarheid. Niet overslaan dus, want hoe meer vruchten, hoe meer je kunt oogsten! Het beste tijdstip is om de druif nog voor de kortste dag van het jaar te snoeien, dus voor 21 december. Dan is de druivenplant (en dus ook de sapstroom) volledig tot rust. Deze snoeiperiode is het veiligst voor druivenplanten omdat het klimaat en de winters in Nederland elk jaar anders is. Snoei daarom niet later in de winter of pas in het voorjaar. Dan is de sapstroom meestal – als het niet of onvoldoende vriest – alweer op gang.

Een goede wintersnoei

 • Snoei altijd met schoon en scherp gereedschap.
 • Iedere winter mogen de takken die vrucht hebben gedragen, gesnoeid worden tot twee gezonde ogen.
 • Jonge struiken die bestaan uit één enkele tak, mogen na het planten op minimaal 60 cm boven de grond worden afgeknipt.

 

Duif, druifven, druif snoeien, snoeien, wintersnoei, tuinen.nl

Wat gebeurt er wanneer je in de lente zou snoeien?

De reden dat je een druivenplant niet snoeit in de lente, is omdat het houtgewas dan zou gaan bloeden. Met het bloeden van planten bedoelen we groot vochtverlies uit de snoeiwonden. Dit bloeden kan zo sterk zijn dat de plant sterk verzwakt of zelfs doodbloedt.

 

Onderhoud in het voorjaar

In het voorjaar lopen de ogen van je druivenplant weer uit. Dit gebeurt vlak onder de plaats waar je het vorige jaar hebt gesnoeid.

 • Afhankelijk van je keuze om de druif in waaier- of snoervorm te laten groeien, behoud je één of meerdere scheuten als gesteltak, bij de druif wordt dat een ‘legger’ genoemd. Gesteltakken of leggers zijn de hoofdtakken die aan de middentak (het verlengde van de stam) groeien.
 • De hoofdtakken bind je dan met draad aan het muurtje of rek waar de plant tegenop groeit.
Lees meer  De vijver in december

afbeelding zomersnoei druif

Zomersnoei van de druif

De druif snoeien in de zomer is een rijpingssnoei. Door blad en nieuwe scheuten terug te snoeien, gaat er namelijk meer energie naar de druiventrossen. De druif draagt vruchten op de zijscheuten van tenminste één jaar oud hout (takken die het jaar ervoor zijn gevormd).

 • Eenjarige scheuten mag je in de zomer, beste tijd eind mei/begin juni, flink inkorten.
 • Ook de zijscheuten die het hele seizoen aangroeien, kort je flink in, het beste tot 1 blad. Hierdoor stopt de druivenplant zijn energie niet langer in het uitgroeien topt een megaplant, maar gaat de energie naar de druiventrossen. Ook krijgt de plant meer licht en lucht, waardoor ziekten zoals meeldauw beter worden voorkomen.
 • Bij het vormen van meerdere leggers boven of naast elkaar, houd je een tussenafstand van minimaal 40 cm aan. Het jaar erop ontstaan op deze leggers zijtakken die vruchten dragen.
 • Wanneer er in de loop der jaren een te grote snoeiknobbel is ontstaan, knip je deze tot de legger weg. Later groeit er op deze plek een jonge dikke zijtwijg.
 • Laat altijd een stompje hout (een kapstokje) van zo’n drie centimeter boven een oog zitten om indroging van het bovenste oog te voorkomen.
Bekijk deze snoeischaren: h1 { font-size: 25px; } Bekijk deze snoeischaren: Links var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686044501420", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000070116793","familyId":"","siteId":"59292","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"GARDENA%20-%20Classic%20B/S%20Bypass%20-%20Snoeischaar%20-%20%D8...","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686044642260", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000070116791","familyId":"","siteId":"59292","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"GARDENA%20-%20Comfort%20B/S-XL%20Bypass%20-%20Snoeischaar%20...","linkSubId":""};

Druiventrosjes verwijderen voor de lekkerste druiven

Om lekkere en zoete druiven te oogsten, is het van belang om niet te veel druiventrossen tot ontwikkeling te laten komen. Door niet te veel trossen uit te laten groeien, gaat er meer energie naar de overgebleven trosjes. Dat betekent dus dat je een aantal trossen gaat verwijderen.

 • Veel van de ogen die op de legger uitlopen, zijn vruchtscheuten. Zorg ervoor dat de afstand tussen deze scheuten op de legger 15-20 cm is.
 • Wil je de vruchten in ons klimaat de kans geven om te rijpen, laat dan niet meer dan 5 trossen per strekkende meter tot ontwikkeling komen. In de praktijk komt dit neer op het behouden van één tros per uitgelopen vruchtscheut.
 • Het teveel aan uitgelopen scheuten met eventuele vruchttrosjes kun je wegbreken. Hierbij bestaat geen gevaar voor bloeding, de scheuten zijn immers nog jong en nog niet verhout.
 • Hoe eerder je de extra trosjes verwijdert, hoe beter. De druif kan dan de energie meteen in de trossen stoppen die wél tot volgroeiing komen.
Lees meer  12 x tuinkruiden: lekker, gezond en decoratief

Lees ook: Wijn maken met druiven uit eigen tuin