Hoe maak je wijn van je eigen druiven uit de tuin? Volg het stappenplan en proost binnenkort met een glaasje zelfgemaakte wijn!
Grote trossen kweken
Al jaren maak ik zelf wijn en ondanks dat het een weinig zonnig zomer is geweest, zijn de druiven door al die regen van de afgelopen weken, best groot geworden. Van de vier druivenstokken oogsten wij vijf grote emmers glorie van Boskoop. Mooie zoete druiven waar ik weinig aan doe. Er zijn mensen die de druiven krenten. Ze nemen dus de kleine druifjes weg om de anderen groot te laten worden. Ik niet! Laat maar gewoon zijn gang gaan en elk jaar blijkt weer dat het toch weer een goede keus is geweest om niet te krenten want de trossen zijn groot en zwaar.
Wijn maken met druiven uit eigen tuin
Stap 1
Verwijder de druiven van de steeltjes en spoel gelijk de appeldieven (oorwormen) die graag tussen de druiven zitten netjes weg.
Stap 2
Kneed in een emmer de handel lekker fijn. Dat hoeft overigens niet met de blote voeten hoor. Kneed gewoon de druiven flink fijn met de handen, dat werkt ook prima.
Stap 3
Pak een (oud) stuk vitrage bij de hand en vang hiermee het sap op in grote emmers.
Stap 4
Giet het opgevangen druivensap op in de glazen stolpen en voeg aan iedere stolp een schepje voedingszout toe. Dit helpt het gistproces opstarten. Zet de watersloten erop, want als er fruitvliegjes in onze most komen dan wordt het azijn. Daar doen we het uiteraard niet voor! Zet daarna de stolpen weg op een warm plekje.
Stap 5
Na zo’n twee dagen begint het sap in de stolpen met gisten. “Blup, blup”, doet het waterslot, zeker wel 25 blupjes per minuut, dus het gist prima. De gist zet de suikers om in alcohol en na een week of 6 wordt alles rustiger en helder in de fles.
Stap 6
Schenk na deze 6 weken de helder geworden wijn over met een heveltje in een nieuwe stolp. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk droesem meekomt van de bodem.
Stap 7
Laat de nieuwe stolp nog zo’n 4 tot 6 weken staan. Nu mag de wijn op de fles. Een lichtzoete wijn met een frisse smaak is het resultaat. Proost!
![]() |
Over de redacteur:
Peter de Mooij is een echt natuurmens en vervent kanariekweker, imker en wijnmaker van eigen druiven. In 2010 schreef hij over zijn belevenissen in het blog Landleven op Tuinen.nl. |
Is voedingszout het zelfde als zuiveringszout?
Kan je voor de flessen, om later in te doen ook van die soort “wek” flessen gebruiken? Of toch liever met kurk?
Hallo!
Enorm inspirerend!
Bij stap 6 (na 6 weken) zet je er dan weer een waterslot op? Of gewoon de stolp afsluiten?
Gr Sam
bij mij stopte die al eerder dan vier weken met gisten, is het dan fout gegaan, inmiddels overgehevelt en hoe weet ik of ie goed is en niet ziekteverwekkend?
Ik heb mijn most met pulp 5 dagen laten gisten in emmers met doek er over ,volgens de meeste sites is dat prima voor (licht) rode wijn. Pulp eruit vandaag en in propere emmer met deksel en waterslot gedaan. Sinds die pulp er uit is lijkt het niet meer te gisten en het waterslot beweegt niet. Moet dat terug op gang komen of zit ik nu al in klaringsfase? Ik vind zoveel tegenstrijdige info dat ik niet goed weer hoe verder nu… Het goedje ruikt goed dus ik denk dat ik nog op goede weg ben…
Waarschijnlijk is de suiker al opgebruikt/omgezet in alcohol, en moet je dus suiker toevoegen. Gewoon kristalsuiker oplossen in water en even koken, af laten koelen en toevoegen aan de most. Grote kans dat het weer op gang komt. Ik heb het twee weken terug ook zo opgelost, en het staat na flinke gisting inmiddels heel rustig te ‘ploppen’.
Je gistproces staat stil nu ja. Blub blub betekent suikers worden in alcohol omgezet en als restproduct komt er koolzuur vrij(blub blub).
Of je suikers zijn op in je pulp, of opnieuw op gang brengen.
Waarom moet je na zo’n 6 weken de wijn overhevelen? Is dat echt nodig? En hoef je er dan geen gist of zoiets aan toe te voegen?
Gisting is na 6 weken grotendeels al gedaan.
Overhevelen is om de laag droesem kwijt te raken en de wijn verder te kunnen klaren…..helder laten worden.
Wat is een stolp en waar koop ik die,ik heb het sap in een emmer en het begint te gisten
Mijn wijn zit ook in een emmer, nu een maand verder, af en toe nog een blubje, wacht nog ff, dan ga ik m overhevelen, emmer schoonmaken , en weer terug de emmer im om verder te klaren, met waterslot voor de zekerheid , na enkele weken in flessen gieten.
Als mijn toekomstige wijn na 10 dagen niet meer bubbelt in het waterslot. Dan alsnog tot 6 weken wachten met overhevelen?
Bij mij heeft het een week lang goed, gebubbeld in het waterslot en exact een week later ineens niet meer, is dan het proces verstoord? Kun je er dan nog iets mee?
Waar koop ik voedingszout?
Voedingszout is te koop bij webwinkel Braumarkt Markerkant Almere plus alles wat nodig is om win te maken.
Ik ben dit aan jet proberen nu heb ik alle druiven uit de tuin verwerkt maar is mijn stolp nog niet vol. Is dit erg? Wat zou ik er anders bij moeten doen. Dit geld overigens ook straks na het hevelen.
Alvast bedankt
Je kan met ander fruit experimenteren, fruit wat je lekker lijkt. Men gebruikt wel vaker bramen of bessen, maar pruimen of peren zijn ook geschikt om wijn te maken dus….waarom niet. Je kan ook gewoon water met suiker toevoegen, gaat waarschijnlijk iets ten koste van smaak.
Ik heb wat ervaring met het vergisten van verschillende fruit en suikers. Na het gistproces ga ik altijd destilleren om bijvoorbeeld whiskey of likeuren te maken. Bij dit proces moet altijd rekening worden gehouden met giftige methanol die is ontstaan en worden verwijderd bij het destilleren. In het bovenstaande recept wordt er niet gedestilleerd. Is er bij dit proces sprake van methanol? Indien ja, waarom wordt deze niet op 1 of andere manier verwijder?
Ik heb de druiven tot wijn gemaakt, maar nu na 2 dagen ligt er een lasg schimmel bovenop de wijn. Is dat goed?
In het begin van het wijnproces zorgt de vergisting er voor dat er een schuimlaag ontstaat. Volkomen normaal.
Ik zoek me gek naar voedingszout, is dat ergens in amsterdam te krijgen?
https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/wijnbereiding/gistvoedingszouten
Ik wil het graag proberen! Maar wat is ‘voedingszout’, hoe heet dat en waar haal ik het? En hoeveel is ‘een schepje’?
Brouwmaatje zit redelijk in de buurt, verder is voedingszout geen must maar maakt het proces wel makkelijker. Hoeveelheid toe te voegen staat gewoon op de verpakking.
Dus ik heb eigenlijk niet meer nodig dan twee flessen met waterstof,overhevelingsslangetje en een beetje gistingszout?
En druiven natuurlijk
Al die andere zooi die in de startpaketten zitten niet nodig ?
Al die andere ‘zooi’ in de startpaketten zorgen voor een meer gecontroleerd proces, maar in principe kun je het prima af met wat hierboven staat, zelfs het gistingszout is niet perse nodig