Voeg wat oogverblindend wit toe aan de tuin. Wit is het totaal van zuiver, ongebroken licht en heeft geen zonlicht nodig om zich te tonen. 
 

Witte blikvanger

Als in de schemering alle kleur uit de tuin is verdwenen, zie je wit nog wel. Een beetje maan- of sterrenschijnsel is genoeg om witte bloemen er zelfs ’s nachts uit te laten springen. En dan zijn het geweldige richtingwijzers voor de bestuivende nachtvlinders en andere insecten. Daarom wordt een tuin met veel witte bloemen ook wel een schemertuin genoemd. Ideaal voor wie alleen ’s avonds van een tuin kan genieten. Een extra voordeel is dat veel witbloeiers sterker geuren dan andere planten.
 

witte-bloemenweelde-spierstruik-spiraea
 

Ultieme klasse

Maar ook overdag kunnen witte bloemen geweldig mooi zijn. Ze zijn puur en hebben iets edels. Edelweiss heeft niet voor niets die naam gekregen. Heel opvallend is dat witte bloemen vaak een gouden hart hebben. Een wit margrieten-bladerrokje rond een klompje goud. Ultieme klassieke eenvoud van eenzame klasse!

Het maken van een tuin met alleen witbloeiers is niet gemakkelijk en het lukt maar zelden zo goed als bij het Engelse Sissinghurst Castle van de beroemde Rita Sackville-West. Vaak wordt vergeten dat de kleur groen in feite in al zijn verscheidenheid nog veel prominenter meespeelt. Het gaat in essentie om een spel met groen en wit. Maar planten met witte bloemen hebben ook een verzachtend, sussend en verbindend effect tussen anders gekleurde bloeiers. Ze harmoniseren en zijn daardoor onmisbaar in iedere tuin. Zet witbloeiers tussen andere kleuren en die lijken minder felgetint.
 

Wit bloeiende struiken

Met wit bloeiende vaste planten is het al moeilijk om het jaarrond wit te houden, met heesters is het nog veel lastiger. De keuze is vrij beperkt, daarom zijn echte, pure witbloeiers van grote waarde in een tuin. We noemen er een paar:

  • Deutzia × magnifica ‘Nancy’ heet niet voor niets ‘bruidsbloem’. Deze tot 3 m hoge heester bloeit overdadig met zuiverwitte, gevulde trossen bloemen in mei. Het is een plant voor zon en goed doorlatende, humusrijke grond. Hij bloeit aan takken die het jaar ervoor zijn gevormd.
  • Cornus kousa ‘Schmetterling’ is een kornoelje met vier uitzonderlijk grote, witte schutbladeren rond de knopvormige bloemen. In mei-juni lijkt de struik daardoor bezaaid met witte vlinders tussen het groene blad.
  • Philadelphus coronarius is de altijd al geliefde boerenjasmijn met sterk geurende witte trosjes bloemen.
  • Iedereen kent de geur van jasmijn! Bij de cultivar ‘Waterlily’ komen de sterrenbloemen zuiver wit uit roze knoppen.
  • Van mei tot eind juni bloeit spierstruik Spiraea vanhouttei met witte bloemen in brede tuilen. Alle soorten kun je mits in pot gekweekt rond mei-juni planten.
Lees meer  Kleurrijke klimplanten