Bevinden er talrijke witte insecten en eitjes onder zijde van het blad?  Dan heb je te maken met witte vlieg, ook wel motluis genoemd. Met de volgende tips voorkom en bestrijd je de plaag.

Het probleem

Op de onderzijde van het blad bevinden zich talrijke witte insecten, die bij het aanraken van de plant direct opvliegen. De ongeveer 2 mm lange, witbepoederde dieren beschadigen de plant door zuiging, zodat de bladeren vergelen en later verdrogen. Naast de volgroeide insecten zijn ook de eieren goed zichtbaar. Hierna ontstaan platte, ovale nimfen. Zowel de nimfen als de witte vlieg produceren grote hoeveelheden kleverige afscheiding waarop zich roetdauw ontwikkelt die de bladeren volledig kan bedekken.

Bestrijding van witte vlieg

  • Wanneer je de plaag voor het eerst spot is het belangrijk om meteen actie te ondernemen. Witte vlieg verspreid zich snel en vormt snel een grote plaag en een gevaar voor de gezondheid van je planten.
  • Vaak zitten de vliegen en eieren op jong blad. Haal bij een kleine plaag zo veel mogelijk de bladeren weg. De eieren zitten aan de onderkant van het blad, dus gooi de bladeren niet op de composthoop.
  • Sluipwespen kunnen helpen bij het bestrijden van witte vlieg.
  • Lukt het niet om van de plaag af te komen op de natuurlijke manier? Er zijn verschillende methodes toepasbaar en producten verkrijgbaar bij o.a. tuincentra om dit te bestrijden.

Lees ook:

Lees meer  Drijfplanten