Heb je onlangs nieuwe tegels voor in tuin gekocht en wil je zelf aan de slag met tuintegels leggen? Dat is geen probleem! Hiermee creëer je de ideale basis voor de bestrating van een terras of pad in de tuin. Tegels in de tuin zijn onderhoudsvriendelijk, het is een duurzame oplossing en ze zijn verkrijgbaar in talloze soorten. Hoe je het beste zelf aan de slag kunt met tuintegels leggen lees je hier!

Bepaal jouw stijl tuintegels om te leggen

Wanneer je zoekt naar de perfecte tuintegels is het vooraf handig te bepalen welke stijl jij wilt realiseren. Door de verschillende materialen en afmetingen kun je een schitterend eindresultaat creëren welke aansluit op jouw wensen. Zo kun je kiezen voor verschillende stijlen tegels in de tuin zoals:

  • Modern: grote tegels van 100×100 in donkere kleurtinten
  • Romantisch: gebakken klinkers of waaltjes in warme kleuren
  • Bohemian: tegels met houtlook voor een natuurlijke uitstraling
  • Luxe: glanzend natuursteen waarbij iedere tegel uniek is

Afhankelijk van het type en formaat gaat het leggen van de tegel in de tuin iets anders te werk. Daarbij is de ondergrond bepalend voor het aanleggen van tuintegels.

Kies de ondergrond voor tegels in de tuin

Allereerst is het goed om de plek van het terras of pad te markeren met een gespannen metseldraad of markeerspray. Dit oppervlak kun je vervolgens uitgraven zodat de tegels aan de bovenkant op de juiste hoogte komen. Vervolgens kun je de ondergrond gereed maken en dat kan op twee manieren:

  • Tuintegels aanleggen op split: hierbij leg je de tegels direct op bestratingssplit, waarbij je zelf de voegafstand bepaalt.
  • Aanleggen op tegeldragers: hierbij werk je op verstelbare tegeldragers, waardoor je de hoogte kunt stellen en voegafstanden vastliggen.

Ondergrond op afschot leggen

Het is belangrijk dat de tegels van een terras altijd gelijkmatig op 2% afschot wordt aangelegd. Hierdoor kan water goed weglopen en blijft er geen plas staan op jouw mooie tuintegels. Dit scheelt veel onderhoud en vergroot tevens de levensduur van tegels in de tuin. Je kunt het afschot het beste bepalen door horizontale draden te spannen boven de gewenste hoogte van het terras. Span de draden van hoek naar hoek, boven de kantstenen die het oppervlak aangeven. Vervolgens kun je iedere meter terrasbreedte markeren op een kantsteen. Ga vanaf hier elke meter 2 cm omlaag, tot het einde van het terras. Hierna kun je de draden ter hoogte van de markeringen verplaatsen. Nu heb je de juiste hoogte om het split of de tegeldragers op 2% afschot aan te leggen.

Lees meer  Optimaal genieten in jouw eigen tuin

Zo leg je tuintegels vlak

Wanneer je de ondergrond op afschot hebt liggen, kun je de tegels vlak aanbrengen. Je kunt hierbij het beste werken in rijen om alles op één lijn uit te lijnen. De eerste rij is hierbij het allerbelangrijkste. Wanneer je hier al scheef gaat creëer je een onregelmatig verloop over het gehele oppervlak, welke later moeilijk te corrigeren is. Ook is het aan te raden om te beginnen in een hoek welke goed zichtbaar is, zodat je hier de mooiste tegels in de tuin hebt liggen. Vervolgens kun je op minder zichtbare plekken tegels afsnijden. Dit kan het beste met een haakse slijper. Middels een rubberen hamer en een waterpas kun je de tuintegels vlak leggen.

Zorg voor een mooie afwerking

Nadat je het hele terras hebt liggen kun je het geheel met opsluitbanden afwerken. Deze kun je met de rubberen hamer tegen de tegels aankloppen. Vervolgens kun je, afhankelijk van het type tegel, het geheel verstevigen met een trilplaat. Niet alle tegels zijn namelijk geschikt voor aftrillen. Wanneer alles netjes is aangelegd kun je het geheel gaan afvoegen, het liefste met een waterdoorlatend voegmiddel. Hierdoor blijven de tuintegels goed op zijn plek liggen en blijven de voegen onkruidvrij. In plaats van speciaal voegmiddel kun je het geheel ook afwerken door een paar scheppen zand over het terras te strooien. Dit kun je het beste tussen de tegels verdelen met een bezem. Na het voegen heb je de klus geklaard en ben je klaar met tuintegels leggen!